Negocierile asupra unui acord post-Brexit vor continua

Negocierile asupra unui acord post-Brexit vor continua, după cum au anunțat duminică președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul britanic, Boris Johnson, care au explicat într-un comunicat comun că lipsa unei înțelegeri ar avea consecințe economice grave.

Decizia a fost salutată de liderii europeni. Președintele Consiliului European, Charles Michel, și cancelarul german Angela Merkel au apreciat că acordul asupra relațiilor post-Brexit dintre Uniune şi Regatul Unit merită în continuare toate eforturile posibile.

La rândul său, ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney a declarat că textul comunicatului comun al Londrei și Bruxelles-ului reprezintă un semn bun, dar negociatorii au nevoie de timp pentru a avansa, chiar și în acest stadiu târziu.

Reamintim că Marea Britanie parcurge până la 31 decembrie o perioadă de tranziție în care va continua să aplice regulile europene.

Dacă Londra și Bruxelles vor ajunge în cele din urmă la acordul privind viitoarea lor relație, în special în domeniul comercial, acesta ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În schimb, dacă nu va exista această înțelegere, companiile din Regatul Unit și din Uniunea Europeană vor avea de suferit, schimburile comerciale bilaterale urmând să fie guvernate doar de regulile Organizației Mondiale a Comerțului.” RRA

De același autor

Related Articles