Juriul Filialei Timișoara al Uniunii Scriitorilor din Timișoara pentru anul editorial 2019, alcătuit din: CLAUDIU T. ARIEȘAN, președinte, GRAȚIELA BENGA, TUDOR CREȚU, CRISTIAN GHINEA și LUCIAN IONICĂ, a decis acordarea următoarelor premii:

Premiul Opera Omnia pentru întreaga activitate literară, Eugen Bunaru

Premiul Cartea anului pentru POEZIE, Monica Rohan, Freamătul subtil al stingerii, poezii, Editura Eikon, 2019

Premiul Cartea anului pentru PROZĂ (ex aequo),Paul Purea, Între cruce și bisturiu, roman, Editura Brumar, 2019

Marcel Sămânță, Un loc cu multă verdeață, proză, Editura Mirton, 2019

Premiul pentru DEBUT

 Livia Ghighilicea, Iarnă-mă, poeme, Editura TracusArte, 2019.

                                       Premii speciale

Premiul special al Juriului pentru activitatea de realizare a unor ediții critice din patrimoniul culturii naționale, Alexandru Ruja

Premiul special al Juriului pentru recuperarea memoriei culturale a Banatului:

Vasile Petrica  pentru volumul Damaschin Bojincă (1802-1869), enciclopedist uitat, Editura Davis Press Print, 2019

Premiul special al Juriului pentru pentru întreaga activitate de conservare a memoriei vii a culturii bănățene, Adriana Weimer

Premiul special al Juriului pentru volumul Restituiri culturale bănățene, Editura David Press Print, 2019,Veronica Balaj

Premiul special al Juriului pentru volumul Noi, cei de la Loga, Editura Art Press, 2019,Titus Suciu și Vasile Bogdan

Premiul special al Juriului pentru traduceri

Manolita Dragomir Filimonescu pentru traducerea din limba japoneză a volumului Shizue Ogawa, Un suflet la joacă. Cercul, Editura Art Press, 2019).

Premiul Cartea anului pentru CRITICĂ ȘI ISTORIE LITERARĂ, ESEU (ex aequo)

 Cristina Chevereşan, Peregrini în imediat, Editura Brumar, 2019.

Radu Ciobotea, Penumbra. Eseuri de istoria culturii, Editura Junimea, 2019

În volumul premiat, autoarea, Cristina Chevereşan,  precizează: „Împărțite între ficțiune și non-ficțiune, scrierile ce mi-au reținut atenția se regăsesc în colecție în stricta ordine a publicării cronicilor, dând seama nu doar de reacțiile «la cald» din momentul respectiv, ci și de parcursul personal printre texte, contexte, pretexte de reflecție. Primele întâlniri în pagină cu unii scriitori stau alături de regăsirile altora, în ipostaze, epoci sau perspective diferite”.

Volumul este însoțit de prezentarea profesoarei Adriana Babeţi: „Fie că scrie despre marii autori americani sau englezi, fie despre cărţile care au devenit filme sau despre drumurile ei prin lume, Cristina Chevereşan are aceeaşi privire atentă, iscoditoare, acelaşi stil alert, dar mai ales aceeaşi inteligenţă penetrantă de a interpreta sute şi sute de pagini. Şi, cum era de aşteptat, nu se dezminte nici de această dată. Doar că Peregrini în imediat ne-o înfăţişează în chip de critic dedicat literaturii române de azi. Cele două secţiuni, Poveşti împotriva uitării şi Viaţa ca document reunesc 40 de cronici literare scrise aproape lună de lună, mai bine de 10 ani. Iar ceea ce se desfăşoară sub ochii noştri este un tablou viu, trasat cu mâna sigură a unui adevărat cunoscător de literatură”.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, transmite cu acest prilej: „O felicit și sunt nespus de bucuros pentru colega noastră Cristina Chevereșan, premiată în acest an cu unul dintre cele mai importante premii ale Uniunii Scriitorilor. Așa cum am demonstrat-o de multe ori, chiar și în acest an, dominat de restricțiile pandemiei, valorile culturale sunt esențiale la UVT, iar fiecare succes individual nu face altceva decât să susțină această aspirație a noastră, de ridicare a culturii la rang de capitală, la UVT”.

Conf. univ. dr. habil. Cristina Chevereșan predă cursuri de literatură și civilizație americană în cadrul Facultății de Litere, Teologie și Istorie a Universității de Vest din Timișoara și este Prorector responsabil cu strategia de internaționalizare și diaspora.

Premiile remunerate, finanțate de Consiliul Județean Timiș, în cadrul Agendei culturale 2020, vor fi decernate marți, 15 decembrie 2020, de la ora 10.00, la sediul din Piața Sf.Gheorghe nr. 3 (birou Președinte), în cadrul unei ceremonii restrânse, la care vor lua parte dl. Cornel Ungureanu, Președintele Filialei, dl. Claudiu T. Arieșan, Președintele Juriului, și, conform unei programări stricte, laureații. Se vor respecta toate normele sanitare legale în vigoare.

 Premiile speciale vor fi expediate laureaților, prin poștă.

Felicitări tuturor!