Guvernul francez analizează mai multe scenarii vizând restricţiile

Autoritățile franceze intenționează să prelungească restricțiile pentru a preveni o nouă explozie de cazuri după sărbători.

Preşedintele Emmanuel Macron fixa acum două săptămâni o ţintă de 5.000 de cazuri noi de infectare cu coronvirus pe zi şi o reducere evidentă a presiunii pe spitale şi pe serviciile de reanimare, pentru a putea decide o relaxare controlată din 15 decembrie, obiectiv care, după aproape șase săptămâni de izolare parțială a populației la domiciliu, pare greu de atins.

Este adevărat că Franța a făcut progrese mari, de la 50-60 de mii de cazuri noi zilnic și peste 4.000 de pacienți la reanimare la începutul lui noiembrie, de câteva zile depistările cotidiene se situează în jurul a 10.000, iar numărul paturilor libere din spitale crește constant.

Autoritățile se tem însă să lase prea multă libertate de sărbători și mizează pe cartea prudenței.

Guvernul a analizat ieri mai multe scenarii care să fie aplicate de la jumătatea acestei luni, premierul Jean Castex și ministrul sănătății Olivier Véran urmând să anunțe decizia finală diseară.

Potrivit informațiilor vehiculate până în prezent este posibil ca izolarea să fie înlocuită cu interzicerea circulației pe timpul nopții, începând cu ora 20:00 sau mai devreme, cu scopul de a evita aglomerațiile în exteriorul domiciliului.

Restricția de circulație ar putea fi ridicată pentru noaptea de Crăciun, dar nu și pentru cea de Revelion.

Este posibil să fie permisă redeschiderea muzeelor, însă nu și a teatrelor și cinematografelor, așa cum intenționa guvernul. Restaurantele și cafenelele vor rămâne închise până spre sfârșitul lui ianuarie, când este așteptată o decizie, după evaluări succesive ale situației epidemice.

Cele mai citite

Related Articles