Consultări privind formarea unei noi majorități parlamentare

În baza rezultatelor se va contura o posibilă majoritate parlamentară: PNL, USR-PLUS şi UDMR, care ar urma să formeze şi viitorul guvern.

Liberalii spun că, astăzi, vor valida, în forurile de conducere, numele viitorului premier, iar formula noului executiv ar urma să fie gata pană la Crăciun. De cealaltă parte, social democraţii cred că ei au dreptul să guverneze, cu argumentul că PSD s-a clasat pe primul loc în opţiunile alegătorilor, la votul de duminică.

Liderii PNL vor analiza astăzi, la prânz, propunerile de premier ce vor fi prezentate la consultările de la Cotroceni, a anunțat prim vicepreședintele partidului, Rareș Bogdan. El a spus că vor fi trei sau patru nominalizări, toți, membri PNL. Nominalizări care urmează să fie validate tot astăzi, pe seară, de conducerea națională a partidului.

Președintele Iohannis ar urma însă să aleagă dintre ele. Rareș Bogdan a mai dezvăluit că viitorul guvern ar putea avea 18 ministere, cu două mai mult decât până acum. Liberalii urmăresc să obțină 10 sau 11 portofolii, în funcție de rezultatul negocierilor cu posibilii viitori parteneri de guvernare de la USR PLUS și UDMR.

De cealaltă parte, liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a spus că PSD nu va merge la consultările de la Cotroceni dacă nu este primul invitat, în calitatea sa de câștigător al scrutinului parlamentar. El a spus că președintele ar trebui să respecte prevederile din Constituție și să cheme la consultări în primul rând formațiunea care a obținut cele multe voturi și nu pe PNL, clasat pe locul doi. Marcel Ciolacu a mai declarat că PSD va încerca să obțină și funcțiile foarte importante și pe cele de președinți ale celor două camere ale Parlamentului, dar, deocamdată, nu a spus cu cine ar putea forma o majoritate în viitorul legislativ.

Surpriza alegerilor parlamentare, Alianța pentru Uniunea Românilor, a anunțat că nu-și dorește să colaboreze nici cu PSD, nici cu PNL, iar de atunci nu a revenit public asupra decizie.

Cele mai citite

Related Articles