La Palatul Cotroceni, preşedintele României, Klaus Iohannis a făcut o declaraţie de presă: „Alegerile s-au terminat şi pot să trag primele concluzii. Daţi-mi voie prima dată să vă mulţumesc tuturor celor care aţi ieşit din casă, aţi mers la secţia de votare şi aţi votat. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare şi fiecare vot contează. În acelaşi timp, însă trebuie să fim foarte sinceri. Participarea la vot a fost redusă şi este foarte clar că sunt mulţi români care fie nu au primit suficientă informaţie despre aceste alegeri, fie sunt pur şi simplu nemulţumiţi de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate. Eu văd aceste lucruri şi este important ca noi toţi politicienii să vedem aceste lucruri, să le analizăm şi să venim în întâmpinarea românilor care nu au mers la vot din varii motive. Aceste motive trebuie elucidate şi sunt foarte hotărât ca în următoarea perioadă, împreună cu guvernul care se va forma, să analizăm cu maximă seriozitate toate aceste chestiuni.
Rezultatele alegerilor arată că nu există un câştigător clar al acestor alegeri. Iar dacă ne uităm pe rezultatele care momentan se numesc provizorii, dar s-au numărat aproape toate voturile, vedem că PNL în 2016 obţinuse 20%, acum a obţinut 25%, deci o creştere clară. USR, între timp împreună cu PLUS, a obţinut în 2016 8%, între timp au crescut la 15% – evident, o creştere. PSD, care obţinuse în 2016 45%, a scăzut dramatic la 29%. Este deci clar, dacă adunăm aceste rezultate, că centrul-dreapta, partidele de centru-dreapta, împreună, au obţinut peste 50% dintre voturile valabil exprimate.

Şi pot să vă spun cu toată sinceritatea că acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni. În acest fel, PSD-ul poate, în fine, după un ciclu întreg de alegeri – europarlamentare, referendum, prezidențiale -, PSD-ul poate să rămână în afara deciziei politice.
Acum, ce va urma: se cristalizează rapid deja o coaliție de centru-dreapta, care va putea să propună un guvern de coaliție. Peste doar câteva zile, voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul parlament, consultări pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România. Noul guvern care va fi format va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate şi de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare și cu siguranță, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor vor fi atrași banii europeni.
Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!”