Federaţia “Solidaritatea Sanitară” din România anunţă într-o postare pe Facebook, că numărul cadrelor sanitare infectate de Covid-19, până în prezent, este de 10.000.

O veste tristă: numarul de lucrători din sanatate infectaţi SARS-CoV-2 pana acum a depasit 10.000. Dintre ei 68 au decedat la datorie. O rata de 6,8 decedati la mia de lucratori. Este cea mai mare rata de deces in randul grupei de varsta specifica lucratorilor din sanatate”, se arata în postarea menţionată.

Conform sursei citate, Federatia “Solidaritatea Sanitara” din România mai scrie ca informaţiile furnizate de autoritati in privinta impactului COVID-19 asupra lucratorilor din sanatate nu ar fi credibile si face alte cateva afirmatii, printre care aceea ca “autoritatile vor sa genereze imaginea unui impact al pandemiei COVID-19 asupra lucratorilor din sănătate mult mai mic decât în realitate”.

Numărul de decese, asemenea numărului de infectări, arată că asistentele medicale constituie categoria profesională cea mai afectată de impactul negativ al pandemiei COVID-19 din toți lucrătorii din sănătate. Din păcate, deși sunt primele la asumarea riscurilor, au fost ultimele la recunoașterea meritelor. Doar două asistente medicale s-au aflat pe lista persoanelor decorate cu Ordinul, respectiv Medalia Meritul Sanitar.

În mod paradoxal, numărul persoanelor descoperite cu merite sanitare dar care nu fac parte din sistemul sanitar este mult mai mare decât al specialiștilor din domeniul sanitar care au beneficiat de o formă de recunoaștere. De asemenea, pe listă nu au încăput nici unul dintre cei decedați la datorie, transmit cei de la Solidaritatea Sanitară.