Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița a anunțat, printr-un comunicat de presă, că a fost deschis dosar penal pentru abuz în serviciu după difuzarea imaginilor de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița.

În cauză se efectuează cercetări față de faptele care se conturează din imaginile din data de 02.12.2020, ce au apărut în mass media națională, respectiv imagini filmate și alte materiale de presă din care reies indicii că mai mulți pacienți cu probleme psihice și alte probleme de sănătate, internați într-o secție din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița, nu primesc îngrijiri adecvate fiind lăsați dezbrăcați pe holurile secției, direct pe ciment/podea sau alături de persoane decedate care nu au fost ridicate din saloane, precum și referitor la condițiile din saloanele/spațiile în care aceștia sunt internați.

Precizăm că activitățile investigative specifice fazei de urmărire penală, ca prima faza a procesului penal, se desfășoară conform prevederilor legale din Codul de procedură penală și au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale, orice persoană cercetată în această fază a procesului penal beneficiind de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, în condițiile legii”, se arată în comunicatul de presă.

Vă reamintim că Inspecţia Sanitară de Stat a aplicat ieri primele sancţiuni în cuantum de 18.400 lei reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, după prima zi de control în această unitate. În urma pozelor apărute în presă şi a condiţiilor mizere de la Staţionarul 3, Inspectorii DSP au sancţionat managerul unitaţii medicale cu o amenda în valoare de 10 000 lei, pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare şi reparaţii a cladirilor sanitare.

Asistenta şefă a secţiei de pneumologie si asistenta şefă a secţiei de boli infecţioase au fost sancţionate cu câte 2000 lei fiecare pentru nerespectarea protocoalelor de lucru. Pentru acelaşi motiv, tot cu 2000 lei a fost amendată şi una dintre infirmierele unitaţii sanitare. O altă asistentă care activează în cadrul secţiei de boli infecţioase a fost sancţionată cu 2 400 lei pentru gestionarea necorespunzatoare a deşeurilor medicale periculoase. Acţiunea de control va continua. Echipei de la nivelul local i se va alătura astăzi corpul de control din cadrul Ministerului Sănătăţii.