Ungaria şi Rusia vor intensifica în continuare cooperarea pentru dezvoltarea sistemului de sănătate. Specialiştii ungari vor avea posibilitatea chiar de săptămâna viitoare să testeze vaccinul Sputnik-V împotriva noului coronavirus, în laboratoarelor ruseşti atestate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a anunţat, sâmbătă, printr-un comunicat, Ministerul ungar al Resurselor Umane. Potrivit comunicatului, ministrul de resort, Miklós Kásler, l-a primit în biroul său pe ministrul rus al sănătăţii, Mihail Murasko.

Pe parcursul discuţiilor a fost abordată şi chestiunea privind testarea vaccinului rusesc, precum şi importanţa Academiei de Oncologie din Europa Centrală şi de Est. Miklós Kásler i-a mulţumit ministrului rus al sănătăţii pentru că prima ţară din UE care a primit din vaccinul Sputnick-V împotriva coronavirusului a fost Ungaria. Ministrul ungar a mai subliniat că în Ungaria vor fi utilizate doar vaccinuri care sunt în mod garantat eficiente şi sigure.

Potrivit comunicatului Ministerului ungar al Resurselor Umane, Mihail Murasko a precizat că şi specialiştii ungari vor avea posibilitatea chiar de săptămâna viitoare să testeze vaccinul aflat la dipoziţie în laboratoarele ruseşti atestate de OMS. Comunicatul mai menţionează că Miklós Kásler s-a referit şi la atribuţiile şi importanţa Academiei de Oncologie din Europa Centrală şi de Est. „Prin implicarea specialiştilor ruşi din domeniul sănătăţii, academia s-a îmbogăţit cu o echipă remarcabilă”, a sublinit ministrul ungar.

Părţile au analizat şi posibilitatea unei cooperări mai strânse în vederea aplicării tehnologiei informaţiei şi în domeniul sănătăţii, de exemplu în sectorul telemedicinei. Ministrul rus al sănătăţii a declarat că în primul trimestru al anului 2021 va fi inaugurată noua clădire în care va funcţiona spitalul pediatric oncologic al Institutului de Oncologie Blohin din Moscova şi l-a invitat pe Miklós Kásler să participe la darea în folosinţă a clădirii, se mai arată în comunicat.