Pacienţii cu afecţiuni cronice din România au trimis Guvernului o scrisoare deschisă pentru actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) a transmis, o scrisoare deschis in care face un apel public catre Guvernul Romaniei prin Ministerul Sanatatii si Ministerul de Finante să actualizeze lista de medicamente compensate şi gratuite cât mai urgent.

Potrivit documentului, sunt 39 de molecule evaluate de Agentia Natioanala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania pe diverse afectiuni cronice gravule, cum sunt oncologia, diabet, HIV/SIDA, etc., care in prezent stau pe masa Guvernului si asteapta sa fie aprobate desi aveau termen data de 1 noiembrie.

Atragem atentia Guvernului Romaniei ca sistemul de sanatate trebuie sa se ingrijeasca si de pacientii cu afectiuni cronici, printre cei mai vulnerabili, mai ales in contextul pandemiei. Pacientii au nevoie de tratamente noi si eficiente, care sa le tina boala cronica sub control si, in acelasi timp, sa evite impovararea in plus a sistemului de sanatate.

În acest fel, considerăm că Guvernul poate demonstra ca pacientii cronici reprezinta cu adevarat o prioritate si ii poate ajuta pe unii dintre acestia sa aiba o viata mai buna prin accesul la tratamente noi si eficiente ”, se precizează în scrisoarea făcută de membrii COPAC.

Potrivit sursei citate, “niciodată nu a fost mai important ca în acest an pandemic ca pacientul cronic să fie o prioritate pentru sănătate.”

De același autor

Related Articles