Campania anuală de vaccinare antigripală gratuitaă a Ministerului Sănătăţii, continuă. În această săptămână, încă 930 000 de doze de vaccin gripal vor ajunge la direcţiile de sănătate publică şi mai apoi în cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, transmite Ministerul Sănătăţii.

Cu dozele distribuite in această săptămână, Ministerul susţine că a repartizat 2 430 000 doze de vaccin, reprezentând peste 80% din numarul total achizitionat pentru sezonul 2020-2021. Ultima tranşă de doze de vaccin gripal va fi asigurată la începutul lunii decembrie.

Reamintim că, în cadrul campaniei de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, precum si gravide, conform recomandarilor OMS si ECDC.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătătii se derulează prin cabinetele medicilor de familie si în unităţi sanitare cu paturi. Repartitia dozelor de vaccin catre directiile de sanatate publica se face in mai multe etape, la fel ca în anii trecuti.”, se precizează în comunicatul de presă.

Pana la data de 15 noiembrie în cadrul campaniei de vaccinare gratuita a MS, au fost vaccinate un număr de 652 393 persoane din categoriile la risc.

Conform INSP, la nivel national, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 43.871, cu 48.1% mai mic comparativ cu cel inregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (84.603) si cu 2.6% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioara (45.068).

Până în prezent a fost înregistrat un singur caz de gripa confirmat cu laboratorul şi niciun deces confirmat cu virus gripal.