Procurorii DNA din Timişoara l-au reţinuţ miercuri, pentru luare de mită, pe Martin Ianăş Niagu, consilier în cadrul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Caraş-Severin, instituţie care gestionează finanţările europene din agricultură.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada septembrie – 24 noiembrie, în contextul unui control pe teren, Martin Ianăş Niagu i-ar fi cerut unui agricultor, martor în cauză, 5.000 de euro, reprezentând jumătate din banii pe care trebuia să îi primească drept ultimă tranşă de plată în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene prin măsura ‘Tânărul Fermier‘.


În schimbul banilor, Ianăş Niagu s-ar fi angajat să deconteze ultima tranşă de 10.000 de euro, lăsând să se înţeleagă că, în caz de refuz, va face demersuri ca instituţia să considere că proiectul nu a fost implementaţ ceea ce ar fi obligat agricultorul să restituie toţi banii pe care îi primise anterior. Ulterior, consilierul şi-ar fi diminuat pretenţiile la o treime din ultima tranşă, respectiv 3.350 euro.

Marţi, Martin Ianăş Niagu a primit suma de 15.000 lei de la agricultor pentru a-i deconta ultima tranşă aferentă proiectului finanţat din fonduri europene, moment în care a fost prins de procurori.

Inculpatului i s-au adus la cunștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Consilierul urmează să fie prezentat Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

La acţiunea de constatare a infracţiunii flagrante au participat şi ofiţeri de poliţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie.

DNA facem precizarea că punerea în mișcare a acținii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.