[FOTO] Proiectul „Conferințele Reșița 250: Oameni – Locuri – Fapte”, continuă!

În acest an afectat de pandemia de Covid-19, viața culturală a fost puternic tulburată și trebuie remarcată ambițioasa activitate derulată de Forumul Democratic al Germanilor din județ, care a reușit să găsească oportunități demne de laudă pentru a solidariza prin cultură cu reșițenii și cu toți iubitorii de frumos, printr-o diversitate a manifestărilor ce s-au desfășurat respectând toate normele sanitare aflate în vigoare.

Despre una dintre activitățile devenite tradiție, aflăm:

Miercuri, 23 septembrie 2020, în curtea interioară a Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” s-a inaugurat un șir de dezbateri sub genericul „Conferințele Reșița 250: Oameni – Locuri – Fapte”, o continuare a unui proiect reușit, derulat în anul 245 al industriei reșițene (2015), sub denumirea „Păreri, opinii, realități. Discuții amicale pe tema istoriei Banatului Montan”, cu sprijinul de atunci al regretatului ing. Dan Perianu din Reșița.

Proiectul este dedicat împlinirii anul viitor, în data de 3 iulie, a 250 de ani de industrie reșițeană (1771 – 2020). Coorganizatorii acestui proiect sunt Centrul Universitar UBB din Reșița, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Conferințele se organizează o dată pe lună, acestea având câte un invitat special, care prezintă, așa cum o spune și genericul ciclului, o temă legată de Reșița și oamenii ei, în prim-plan fiind pusă dezvoltarea ei industrială, culturală, spirituală, educațională, patrimonială, de la începuturi până în prezent. Rezultatul concret al celor 10 conferințe va consta în apariția unei cărți care să poarte pecetea celor 250 de ani!

Primul conferențiar a fost, în data de 23 septembrie, prof. univ. dr. Rudolf Gräf, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei Române, urmat fiind de dr. Ada Cruceanu-Chisăliță, în data de 1 octombrie, cu cea de a II-a conferință.Cea de a III-a conferință va fi susținută de un împătimit al istoriei uzinelor reșițene, ing. Iulian Georgevici, joi, 26 noiembrie, ora 17.00, la Biblioteca Germană, ea fiind organizată fără public, transmisă direct în mediul online pe YouTube și Facebook. Pentru luna decembrie este invitat Andrei Bălbărău, coordonatorul Muzeului Cineastului Amator din Reșița, care va vorbi despre istoria fenomenului cine- și fotoamator din Reșița începând cu a doua parte a secolului trecut până în prezent„, ne-a transmis Președintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, Erwin Josef Țigla!