[AUDIO]Lucian Dunăreanu: “La Căminul de Bătrâni din Reșița situaţia NU este gravă. NU trebuie să ne panicăm!”

Focarele de infecţie cu Coronavirus de la Căminul de Bătrâni din Reşiţa nu sunt pe departe aşa cum sunt prezentate uneori în presă, a declarat indignat pentru Radio Reşiţa directorul instituţiei, Lucian Dunăreanu. Contactat telefonic, acesta a transmis că dacă cineva doreşte să lovească în Căminul de bătrâni folosind date inexacte este strict problema acelui individ şi dacă va fi cazul se va apela la calea legală.

În prezent sunt 31 de infectaţi în rândul beneficiarilor, 6 au fost declaraţi negativi şi au ieşit din izolare după 14 zile, iar cifra mortalităţii prezentată este uneori inexactă a subliniat Lucian Dunăreanu. Cazurile de mortalitate există doar că cei 18 decedaţi au murit în timp şi NU acum brusc din cauza pandemiei. Directorul căminului a mai precizat că, vârstnicii bolnavi sunt complet izolaţi de restul, cărora l-i se serveşte masa în cameră şi sunt urmăriţi din punct de vedere social şi medical.

Mortalitatea nu este la acel nivel, adică nu avem atâtea decese. Acea cifră este inexactă, nu avem atâţia morţi. Dacă cineva îşi doreşte să lovească în Căminul de Bătrâni folosind date inexacte e strict problema lui. Cazurile există, sunt 31 în rândul beneficiarilor. Se iau măsuri, dar nu putem stăpâni acest focar cu vorbe. Situaţia NU este gravă. Avem 6 cazuri negative care au ieşit alaltăieri din izolator. Toţi bătrânii sunt izolaţi la nivelul unui etaj, deci acolo sunt carantinaţi. Şase dintre ei au ieşit negativ după 14 zile. Avem în continuare 31 de rezultate pozitive. Bătrânii nu prezintă semne de boală, sunt asimptomatici, sunt sub tratament, aşteptăm după 14 zile să-i testăm şi sperăm să avem din nou rezultate negative. Cei sănătoşi nu au acces la cei bolnavi şi invers. Avem două corpuri de clădire, cei din corpul A sunt toţi sănătoşi, am izolat un etaj pentru cei pozitivi. I-am vizitat, niciunul din ei nu prezenta simptome, sunt în regulă. Am vizitat tot căminul împreună cu asistenta şefă care este coordonatorul compartimentului medical, contabilul şef, ca să ne asigurăm că, dacă sunt luate toate măsurile şi să vedem dacă mai este nevoie de echipamente, dezinfectanţi, materiale care ne ajută să luptăm împotriva virusului şi un asistent social care să vadă care este starea lor de fapt. Nu trebuie să ne panicăm, trebuie să ne păstrăm calmul şi să îi sprijinim pe colegii noştri care sunt zi de zi în contact cu virusul şi cu rezidenţii noştri ca să treacă peste acest lucru. Tot personalul este negativ, şi eu însumi, am primit rezultatele testelor. Nu avem program cu publicul, nu intră nimeni la bătrâni, nicimăcar noi decât compartimentul medical şi să vedem cum sunt condiţiile, dacă se respectă procedurile care au fost instituite.”

Lucian Dunăreanu

În prezent în Căminul de Bătrâni din Reşiţa sunt instituţionalizaţi 113 persoane.

Foto: arhiva

      

Cele mai citite

Related Articles