Opt localități din Timiș au intrat în carantină. Cetăţenii vor putea ieși din casă doar cu declarație pe proprie răspundere

Opt localități din judeţul Timiș au intrat în carantină de astăzi, pentru o perioadă de 14 zile, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică. Este vorba de Becicherecu Mic, Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Pesac, Fibiș, Ghiroda fără satul aparținător Giarmata Vii, Giroc cu satul aparținător Chișoda, Moșnița Nouă cu satele Moșnița Veche, Albina, Urseni şi Rudicica.

La propunerea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență din Cluj, Timiș și Sălaj, comandantul acțiunii, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a semnat ordinele de carantinare zonală pentru următoarele localități:
– Gherla din județul Cluj;
– Becicherecu Mic, Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Fibiș, Ghiroda, Giroc, Moșnița Nouă, Pesac, din județul Timiș;
– Zalău, Cehu Silvaniei, Jibou din județul Sălaj.

În acest interval va fi reintrodusă declaraţia pe proprie răspundere pentru deplasările absolut necesare. Sunt interzise evenimentele private şi oficializarea slujbelor religioase de cununie, botez și înmormântare cu prezența unui număr maxim de 8 persoane. De asemenea au fost închise restaurantele, cafenelele, inclusiv terasele,  jocurile de noroc, structurile de primire turistică, dar şi  sălile de cinema şi spectacole. Totodată masca de protecţie este obligatorie în toate spaţiile închise şi deschise, iar şcoala se mută complet în online.

Se interzice desfăşurarea următoarelor activităţi:
– organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;
– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv a teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;
– activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;
– activitatea cu publicul a structurilor de primire turistică;
– organizarea şi desfăşurarea de activităţi în cinematografe şi în instituţii organizatoare de spectacole şi/sau concerte;
– oficializarea slujbelor religioase de cununie, botez și înmormântare cu prezența unui număr maxim de 8 persoane.

De asemenea s-a decis instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spaţiile publice închise şi deschise. Cursurile şcolare care presupun prezenţa „faţă în faţă“ au fost suspendate pentru toate unităţile de învăţământ, orele urmând a se desfăşura online.

Rutele ocolitoare pentru localitatea Dumbrăvița sunt următoarele:
1.centura ocolitoare Timișoara-DN 69 Calea Aradului;
2.centura ocolitoare Timișoara-DN 6 Calea Lugojului.

Pentru cei care doresc sa tranziteze localitatea Moșnița pe DJ 592 dinspre Chevereșu Mare ruta ocolitoare este:
1.DJ 592 A- Otvești-Stamora Română-Liebling-DN 59 Jebel-DN 59 Șag- Calea Șagului.

Cu privire la localitățile carantinate pentru care nu au fost stabilite rute ocolitoare este permisă tranzitarea, fiind interzisă oprirea pe teritoriul acestora.

Cele mai citite

Related Articles