Interes scăzut pentru donarea de plasmă în Caraș-Severin. Centrul de Transfuzii Reșița a fost nevoit să aducă plasmă pentru cărășenii de la ATI, de la Arad și Pitești

Interes scăzut pentru donarea de plasmă în județul Caraș-Severin. Din cei 837 de cărășeni care s-au vindecat de SARS COV-2 doar 6 au donat plasmă, de la începutul pandemiei și până în prezent. Din această cauză Centrul de Transfuzii Sanguine din Reșița a fost nevoit să aducă plasmă de la Pitești și de la Arad.

Deși atât medicii cât și personalul unității de transfuzii a luat legătura cu cei care au avut COVID-19, nu au reușit să rezolve problema deoarece fie unii nu sunt eligibili pentru donare din cauza vârstei și pentru că au comorbidități, fie alții mai tineri care sunt în măsură să facă acest gest, efectiv au refuzat, ne-a declarat coordonatorul Centrului, medicul Rodica Neaga.

Avem o reală problemă, cei care s-au vindecat efectiv nu vin, mă refer la cei sănătoși și tineri și mai sunt și cei care nu pot dona că au comorbidități și atunci nu am ce face trebuie să aduc plasmă din alte județe, cele 2 spitale din Reșița și Caransebeș au nevoie de plasmă pentru că sunt și pacienți în stare gravă iar această plasmă poate avea un efect pozitiv, sunt pacienți de la noi care efectiv s-au vindecat după ce au primit plasmă”, susține medicul Rodica Neaga.

În spitalele din Reșița și Caransebeș 9 persoane cu SARS CoV 2 sunt internate la ATI. Starea de sănătate a acestora s-ar putea îmbunătății dacă pe lângă tratamentul medicamentos ar primi și plasmă și din fericire au fost și astfel de cazuri.

Vești bune vin de la Spitalul Municipal din Caransebeș, unitate suport COVID-19. Ieri dimineață doi pacienți aflați la terapie intensivă cu SARS CoV 2 au fost transferați în secția de boli infecțioase după ce li s-a administrat plasmă adusă de la Pitești. Starea de sănătate a acestora s-a îmbunătățit rapid iar unul dintre ei chiar se afla în stare gravă, spune directorul Centrului de Transfuzii din Reșița, medicul Rodica Neaga.

Cărășenii care au avut COVID-19 dar care s-au vindecat sunt rugați să vină la Unitatea de Transfuzii din Reșița ca să doneze plasmă.

Cele mai citite

Related Articles