Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat, Raed Arafat, au susţinut declarații de presă în urmă cu puţin timp, la Palatul Victoria, la finalul reuniunii Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Declarațiile vin în contextul în care România se confruntă cu un nou val al epidemiei de coronavirus. 
Ministrul Nelu Tătaru a declarat că:

Suntem pe un trend ascendent. Evaluarea arată că am avut o creștere a numărului de localități cu indice peste 3, precum și între 1 și 3. S-au făcut evaluări și actualizări ale listelor țărilor care au un indice ridicat.

Cetățenii care vin dintr-o țară cu un indice mai ridicat trebuie să respecte un set de reguli. Cei care vin pentru o perioadă mai lungă intră în carantină 14 zile, după 7 zile pot face test, dacă e negativ stau zece zile în carantină. Pentru un indice de 3, unde avem focare constituite, limităm doar la acele focare”.

Şi secretarul de stat Raed Arafat a dispus următoarele măsuri:

Toate comitetele județene și București se vor întruni de urgență pentru a analiza situația epidemiologică și să ia măsurile emise în contextul unei incidențe de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Măsurile analizate în mod deosebit: purtarea măștii în spațiile închise dar și deschise, în special în spațiile publice aglomerate. Carantinarea localităților cu 3 la mie în ultimele 14 zile, dacă există focare, dacă este răspândire comunitară. Se interzic evenimentele precum nunți, botezuri, în zone cu incidență peste 1,5. Se sistează activitatea restaurantelor în interior în zone cu incidență peste 1,5. Solicităm tuturor comitetelor județele să implementeze aceste măsuri acolo unde se impune.

Se analizează suspendarea activității agenților care nu respectă regulile cel puțin 30 de zile. În zonele cu incidență 1,5, recomandarea este ca toți agenții economici să ia în considerare munca de la domiciliu și unde nu se poate decalarea programuluiAcest lucru trebuie să devină o ohbligație în toate zonele cu incidență mai mare de 1,5 la mia de locuitori.

Sărbătorile religioase sunt permise doar cu participarea persoanelor care au domiciliul în localitate, fără participarea pelerinilor din alte localități. Riscul major este pe durata transportului, în autocare, e suficientă o singură persoană infectată pentru a se întoarce toți infectați acasă.

Se vor intensifica controalele. Ne așteptăm la colaborarea populației cu noi, gestul este foarte simplu, purtarea măștii, distanțarea, dezinfectarea pe mâini, a suprafețelor. Aceste măsuri simple pot duce la controlul situației și la trecerea pe trend descrescătorPersoanele alese la alegerile locale pot depune jurământul fără prezență fizică, prin mijloace de comunicare la distanță, dacă se află în izolare sau carantină”.