Ministrul Ionuț Stroe: desfășurarea competițiilor la disciplinele de contact aduc o egalitate în sportul românesc

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, consideră că noile norme care trebuie respectate în contextul pandemiei de COVID-19 şi prin care se permite desfăşurarea competiţiilor la sporturile de contact aduc o egalitate în sportul românesc, scrie Agerpres.

„Cel mai recent ordin comun al Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Sănătăţii aduce o egalitate în sportul românesc. Aceste luni ne arătat că ne putem pregăti, că putem desfăşura competiţii într-un mediu controlaţ cu măsuri care poate incomodează activitatea sportivă, dar nu fac altceva decât să protejeze sănătatea sportivilor şi a celor care participă alături de ei. Există o mare responsabilitate pentru aceste norme, pe care noi le emitem şi îmi doresc aceeaşi responsabilitate din partea celor care organizează aceste competiţii. Evident că există şi cazuri de covid în sportul românesc, nu există cazuri de securitate totală. Trebuie să ne adaptăm vremurilor pe care le trăim. Noul ordin se află spre publicare şi aduce ca noutate responsabilităţi ale celor care organizează competiţii. În plus sunt alte norme europene care trebuie respectate”, a declarat Stroe, miercuri, într-o conferinţă de presă.

El a precizat ca noutate a acestor norme, eliminarea obligativităţii unui cantonament înaintea meciurilor la sporturile de sală: „La sporturile în sală pe durata competiţiei va fi necesar un rezultat rezultat negativ la teste fără a mai fi nevoie de acea perioadă de izolare de două săptămâni. Eu mă aştept ca prin această măsură cei din cluburi, federaţii şi sportivii să preia o mare parte a responsabilităţii unui control mult mai riguroş o anumită disciplină de care este nevoie care să limiteze posibilă expunere a sportivilor la coronavirus. Am permiş de asemenea, şi în zona de amatori ca sportivii să îşi desfăşoară activitatea, cum ar fi alergările montane, ciclismul, care din punct de vedere legal vor putea fi accesibile tuturor. Există foarte mulţi care practică ciclismul şi alergările montane”.

Referitor la sporturile de contacţ Stroe a spus că sportivii vor avea nevoie de un rezultat negativ la testul COVID-19 cu 48 de ore înaintea competiţiei.

„Am definit în ordin modalitatea prin care se pot desfăşura competiţiile la sporturile de contact. Această categorie cuprinde lupte, arte marţiale, judo, toate categoriile de sporturi care presupun contact şi care erau restricţionate până acum. Prin acest ordin li se permite un antrenament colectiv şi organizarea unor competiţii într-un regim izolat. Am adus aceste sporturi pe picior de egalitate cu celelalte. Este nevoie evident de acel rezultat negativ la testul COVID înainte de proba cântarului cu 48 de ore sau înaintea începerii competiţiei. Se recomandă sportivilor să intre în cantonament înainte competiţiilor. În sala unde se desfăşoară acestei competiţii purtarea măştii va fi obligatorie, excepţie făcând sportivii. De asemenea, toate suprafeţele trebuie dezinfectate înainte de folosire”, a mai spus Stroe.

sursa foto: Agerpres