Din păcate, de mai bine de două saptămâni Siofor, medicamentul pentru diabetul de tip II lipseşte din farmaciile din judeţul nostru. Ca să ne convingem prin ce trece un astfel de pacient, echipa Radio România Reşiţa a luat farmaciile la rând în speranţa că vom găsi acest medicament. Din păcate, eforturile depuse de noi au fost în zadar…

Ne oprim la prima farmacie, din păcate nici urmă de Siofor. Nu renunţăm, încercăm la o alta farmacie şi primim acelaşi răspuns:„Acest medicament nu se află în stocul farmaciei, ne pare rău”.

Avem totuşi o şansă dacă lăsăm reţeta la o farmacie şi ne va contacta cineva la un moment dat, ne-a transmis o farmacistă. Problema e că listele de aşteptare pentru acest medicament sunt din ce în ce mai lungi ne-o confirmă şi preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Caraş-Severin, Pavel Roşca.

Pacienţii care suferă de diabet de tip II şi care nu-şi administrează la timp acest medicament pot ajunge la complicatii, atrage atenţia si presedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania, Radu Gănescu.

„Aceștia riscă, dacă nu-și mai iau medicația, să le crească glicemiile şi pot ajunge la spital. Practic, aceasta este cea mai mare problemă care poate apărea, iar cei care au și insulină în tratament și nu mai găsesc Siofor și nu-l mai iau, riscă să-și crească dozele sau numărul de injecții”, ne-a declarat Radu Gănescu.

Diabeticii nu renunţă ci merg zilnic în farmacii, în speranţa că vor găsi acest medicament, fie merg la spital, la camerele de gardă, fie la medicii diabetologi pentru a primi alte recomandări terapeutice, în condiţiile în care ,,plimbările” nu sunt deloc recomandate în această pandemie de Covid 19. În plus, pacienţii cu diabet fac parte din categoria persoanelor vulnerabile la SARS CoV 2 iar o infectare cu acest nou coronavirus în unele cazuri poate fi fatală.

Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat că monitorizează îndeaproape stocurile de medicamente din piață, mai ales în această perioadă şi că această problemă va fi în scurt timp rezolvată.