În ciuda pandemiei de coronavirus, asociaţia PLATANUS organizează şi în acest an, Zilele Culturii Maghiare la Reşiţa.

Joi, 17 septembrie, cu începere de la orele 17.00, la Casa de Cultură Maghiară, de pe strada Mihai Viteazu nr. 16 vor fi marcaţi într-un cadru festiv cei 15 ani de la înfiinţarea asociaţiei. Vineri, 18 septembrie va fi deschisă oficial biblioteca Sandor Bacsi, singura bibliotecă maghiară din Caraş-Severin.

Preşedintele asociaţiei PLATANUS, Kun Ladislau:

În primăvara aceasta, înainte de pandemie a venit cineva la noi cu o propunere, că are cineva niște cărți în limba maghiară și decât să le arunce să ni le dea nouă. Am acceptat fiindcă nu puteam să refuzăm așa ofertă. Când ne-am dus să ridicăm cărţile, era vorba de 10 lăzi nu de câteva volume. Atunci mi-a venit ideea ca prin donații să înfiinţăm o bibliotecă de literatură maghiară deoarece în Caraş-Severin, nu există nici învățământ în limba maghiară şi nici biblioteca.

Având acestei cărți deja ne-am gândit şi la un nume. Am căutat și am găsit. Sandor Bacsi îl cheamă. A fost pastor reformat din anii 50 în Reșița. Era și scriitor şi a publicat foarte multe cărți. Aşa mi-a venit ideea ca în memoria acestui ilustru reprezentant al maghiarimii din județ să dăm numele bibliotecii, Sandor Bacsi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.