Locuitorii din Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa se vor putea pensiona anticipat cu doi ani mai devreme, fără penalităţi. Camera Deputaţilor a aprobat extinderea categoriei persoanelor care vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea permanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Acest lucru a fost posibil datorită unui amendament propus de deputatul independent de Caraş-Severin, Luminiţa Jivan, privind modificarea Legii sistemului unitar de pensii publice. Amendamentul a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor şi trimis pentru promulgare Preşedintelui României.

Mă bucur că am reuşit în mandatul meu de parlamentar să ajut locuitorii şi muncitorii din zonele atât de afectate de poluare, mai ales Ciudanoviţa unde au funcţionat minele de Uraniu. Pentru mine, trecerea acestui amendament a reprezentat o prioritate pentru mandatul de parlamentar, aşa că ma bucur că am reuşit să vin în ajutorul cărăşenilor mei!

Oficial, locuitorii din Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Oţelu Roşu, Moldova Nouă şi Reşiţa se vor putea pensiona cu 2 ani mai devreme, fără penalizări! Amendamentul a trecut de votul final din Camera Deputaţilor. Tot ce mai urmează este să fie promulgat de preşedinte şi apoi publicat în Monitorul Oficial!