Președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va participa fizic la deschiderea anului școlar săptămâna viitoare. Şeful statului a explicat că după părerea sa tradiționalele festivități nu ar trebui organizate în plină pandemie pentru că ar face dificilă aplicarea măsurilor de siguranță. 

El spune că reluarea cursurilor și revenirea copiilor la școală este o decizie corectă și necesară, iar dacă se vor respecta regulile situația va fi depășită cu bine.

Aşa cum ştiţi, şcoala începe pe 14 septembrie, în condiții cu totul diferite față de anii trecuți. În acest moment, avem doar câteva localități în care educația se va relua exclusiv online, iar în altele se va desfășura în sistem hibrid, în funcție de situația epidemiologică și de condițiile logistice existente. Autoritățile centrale și locale, dar și conducerile unităților de învățământ au implementat o serie de proceduri pentru a limita riscul de transmitere a COVID-19 în comunitatea școlară. Dar eficiența lor depinde în bună parte de colaborarea cadrelor didactice, a părinților și, evident, a elevilor. Nu putem reduce riscul de infectare la zero, dar în același timp este foarte important să conștientizăm că prin respectarea regulilor de bază fiecare contribuie la siguranța întregii comunități. Limitarea accesului la educație are consecințe negative majore pentru generațiile tinere și ne afectează tuturor viitorul, așadar decizia de a deschide școlile, deși nu este una ușoară, este corectă și necesară. Mulțumesc tuturor celor care au depus eforturi ca școala să poată începe, pentru că obiectivul unei educații de calitate trebuie să rămână prioritar chiar dacă ne confruntăm cu o criză sanitară. Vreau să evidențiez totodată eforturile autorităților locale de a asigura instituțiilor de învățământ tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea noului an școlar. Le mulțumesc, de asemenea, și dascălilor, și conducerilor școlilor care nu de puține ori trebuie să găsească soluții pentru a face posibilă reluarea cursurilor în condiții de siguranță pentru copii și pentru cadre didactice.

Nu în ultimul rând, mă adresez și părinților, care, în mod firesc, sunt preocupați și îngrijorați de modul în care vor evolua lucrurile începând cu 14 septembrie. Vă încurajez să-i trimiteţi pe copii la şcoală şi să le explicaţi că, pentru un timp, şcoala va fi diferită, dar dacă vom respecta cu toţii regulile, vom depăşi cu bine această situaţie.