Peste 60% dintre stațiunile balneare din România s-ar putea închide definitiv până la sfârșitul acestui an dacă autoritățile nu vor permite reluarea activității în parametrii normali în acest domeniu.

Organizația Patronală a Turismului Balnear i-a transmis o scrisoare deschisă guvernului în care se arată că această industrie este în pragul colapsului.

Companiile din turismul balnear atrag atenția că doar redeschiderea restaurantelor nu este suficientă pentru redresarea industriei pentru că turiștii nu vin în aceste stațiuni doar pentru a servi masa, ci mai ales pentru tratamente și proceduri, care implică și folosirea piscinelor interioare, în prezent închise.

Reprezentanții industriei bandare mai spun că în celelalte țări europene, începând cu luna mai, vânzările pentru segmentul de balneologie și SPA au cunoscut o creștere fără precedent în încercarea de a menține populația sănătoasă, crescând imunitatea prin resurse proprii. 

Organizația Patronală a Turismului Balnear citează și o notă de îngrijorare transmisă de Asociația Europeană SPA în care se arată că în acest moment România este singura țară ce nu este funcțională pe segmentul balnear, iar raportările sunt îngrijorătoare pentru viitorul industriei.

În prezent, potrivit unei hotărâri de guvern, este permisă reluarea activității de tratament balnear, dar printr-un ordin al Ministerului Sănătății s-au interzis procedurile specifice acestui domeniu pe bază de resurse naturale – se mai arată în scrisoarea transmisă guvernului.

romania-actualitati.ro