„O lume perfectă este o aberație pe care Dumnezeu însuși și-a refuzat-o. Un teatru perfect nu ar fi decât tomografia acestei blestemății. Avem noroc că lumea este strâmbă și nebună, iar teatrul este etern. Suntem, într-un fel, vestalele imperfecțiunii” mărturiseşte aniversatul zilei, un căutător de frumos şi emoţie,Mihai Mălaimare.

Aflat sub mantia unui destin artistic asumat şi binecuvântat, astăzi schimbă prefixul vârstei, împlinind 70 de ani!

A văzut lumina zilei pe 27 august 1950, la Botoşani şi drumul său spre teatru s-a consolidat prin absolvirea cursurilor Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” în anul 1973, la clasa profesorilor Moni Ghelerter, Zoe Anghel Stanca, Geta Angheluţă.

A fost şef de promoţie şi a primit repartiţie la Teatrul Naţional din capitală. A jucat în spectacole ca „Richard al III- lea” de W. Shakespeare (1975), „A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare (1984), „Cyrano de Bergerac”, de E. Rostand (1976), „Fata din Andros” de Terentiu (1977), „Romulus cel mare de Durenmatt”, (1977) „Alexandru Lăpuşneanu” de V. Stoenescu (1978), „Filumena Marturano” de Ed de Fillippo, „Mantaua” de Gogol, „Harap Alb” de Raducu Itcus, etc. A regizat si a scris scenariul pieselor „Actorul”, „Clovnii”.

„Din clipa în care am aflat că un actor trăişste continuu în imperiul jocului nu am mai plecat de acolo şi nici chiar obligaţia de a conduce maşina în conformitate cu Legea nu mă poate împiedica să construiesc autostrăzi de joc nebun în fiecare clipă”, se mărturiseşte distinsul artist.

A studiat pantomima la Scoala de Teatru „Jacques Lecoq” din Paris şi predă el însuşi lecţii de pantomimă, iar în 2010 a publicat lucrarea La început a fost gestul. Teatrul Masca, scrisă împreuna cu soţia sa.

 Pe 24 mai 1990, în urmă cu 30 ani,  Mihai Mălaimare a înfiinţat şi condus Teatrul „Masca” la Bucureşti, dealtfel, singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România.

La Teatrul Naţional Radiofonic a debutat în anul 1974 cu piesa Muşcata din fereasta de V. Ion Popa, urmată de Baladă pentru nouă cerbi de D.R. Popescu, spectacolul muzical „Cheia succesului” sau „Titanic vals” de Tudor Muşatescu, „Boemii” de Ovidiu Dumitru, „De dragul ei”, „Fata din Andros” de Terenţiu, „Epicene” de Ben Johnson, a regizat spectacolul „Domnul de Pourceaugnac”, în anul 2011 a scris scenariul si a regizat spectacolul pentru radio Ex libris al Teatrului Masca.

De asemenea, a participat la numeroase emisiuni radio de varietăţi şi emisiuni dedicate copiilor.

A debutat pe marele ecran în 1976, în „Doctor fără voie”, apoi a jucat în „Reţeaua S”, „Nea Marin miliardar”, „Căruţa cu mere”, „Sosesc păsările călătoare”, „Şobolanii roşii”, etc.

Mihai Mălaimare este doctor în istoria teatrului, a fost profesor la UNATC, secţia actorie în perioada 1984-1989, a predat actoria la Universitatea Ecologică, a predat pantomima la Şcoala de Teatru „Pygmalion” din Viena, a scris cărţile „Maidane cu teatru”, „Demisia”, „Şansa”.

Actorul Mihai Mălaimare a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”, iar în anul  2008 a primit  premiul Uniter pentru teatru nonverbal!

„Am multe regrete la viaţa mea, dar e bine să rămână doar ale mele, nu de alta dar te pomeneşti că s-ar găsi unii care să dorească să-mi dea o mână de ajutor, ori eu mă simt bine în haina îndoielii, a incertitudinii şi a regretelor suportabile”, mărturiseşte artistul care, astăzi a schimbat prefixul, 70 de ani, din care nu ştiu ce am putea scădea fără sa fie atinşi de miracolul scenei…

https://www.facebook.com/teatrulmascapagina/videos/756877931780644/?v=761363608030296&notif_id=1598545109614615&notif_t=watch_follower_video

Mihai Mălaimare este căsătorit cu reagizoarea Anca Dana Florea şi  au 4 copii.

De remarcat, că unul dintre copiii săi, Mihai Mălaimare Jr. a fost director de imagine la filmele regizate de Francis Ford Coppola și Paul Thomas Anderson.  El a fost nominalizat la cea mai bună cinematografie la cea de-a XXIV- a ediție a premiilor Independent Spirit pentru Tinerețe fără tinerețe din 2008.

Aşadar, povestea merge mai departe, astăzi, cu preţuire, un sincer La Mulţi Ani, Maestrului Mihai Mălaimare senior!

Anca Bica Bălălău

Sursa:cinemagia