Codul portocaliu a creat probleme în Caraş-Severin: străzi şi curţi inundate, cote de râuri depăşite

Judeţul Caraş-Severin se află până la ora 13:00 sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică. Meteorologii anunţă ploi torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 30…40 l/mp şi, pe arii restrânse, 50…70 l/mp.

În Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și al Olteniei, vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și, pe arii restrânse, 50…70 l/mp. Pentru Maramureș, local în Oltenia, Transilvania și vestul Moldovei este în vigoare un cod galben. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Avertizarea a creat deja primele probleme. Pompierii de la Detaşamentul Reşiţa împreună cu pompierii voluntari au intervenit aseară pe străzile Făgăraşului, Cîlnicel şi Bistra, pentru evacuarea apei.

Şi hidrologii au emis cod portocaliu de inundaţii, valabil până la ora 09.00 pe râurile Bega, Timiş, Bârzava şi Caraş. Pentru Moraviţa, Nera şi Cerna, până la ora 14.00 este în vigoare un cod galben, fiind aşteptate creşteri de debite şi niveluri. Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, au fost depăşite cotele de atenţie pe râul Fizeş la staţia Tirol şi pe râul Ciornovăţ la Comorâşte.

Astfel, pe râul Bârzava, la stația hidrometrică Gătaia s-au înregistrat precipitații totalizând 127,3 l/mp, iar pe afluentul său, râul Fizeș, la s.h. Tirol, precipitațiile au totalizat 88,1 l/mp. La ora 7.00, creșteri de debite și niveluri au fost semnalate doar pe râul Fizeș, acesta fiind pe cod galben de inundații, fiind depășită cota de atenție.

Pe râul Ciornovăț, afluentul râului Caraș, precipitațiile de 77,5 l/mp, înregistrate la s.h. Comorâște, au dus la creșterea nivelului și al debitului râului Ciornovăț, în această dimineață fiind în cod galben de inundații, având cota de atenție depășită.

În alte bazine hidrografice, deși au fost precipitații abundente, momentan nu sunt înregistrate depășiri de debite sau niveluri.

Cele mai importante cantități de precipitații au fost înregistrate la stațiile hidrometrice: Șemlacu Mare (de pe râul Moravița)-72,1 l/mp, Moniom (pe râul Bârzava) – 63,5 l/mp,  Secășeni (pe râul Dognecea, afluent Caraș) – 62,6 l/mp,  Milcoveni (pe râul Vicinic, afluent Caraș) – 54, 5 l/mp și Fârdea (de pe râul Gladna, afluentul Begăi) – 52,8 l/mp.

În perioada următoare se așteaptă creșteri de debite și niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate pe bazinele hidrografice care au înregistrat precipitațiile puternice amintite, mai ales în bazinele Bârzava și Caraș.

Angajații stațiilor hidrologice, ai formațiilor de lucru ale SGA Timiș și Caraș Severin, și cei ai Dispeceratului rămân sub alertă. Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Banat vizate de atenționarea hidrologică în vigoare.

ABA Banat recomandă populației ca în această perioadă, să nu circule în apropierea râurilor aflate sub avertizare și să nu  desfășoare activități în sau în proximitatea cursurilor de apă aflate sub avertizare.

Cele mai citite

Related Articles