Marea Britanie a înregistrat în perioada aprilie-iunie, când au fost în vigoare cele mai severe măsuri de distanțare socială, cea mai mare scădere a Produsului Intern Brut din țările cu economii puternice. Totodată, Marea Britanie a intrat oficial în recesiune, după două trimestre consecutive de contractare a economiei, cea de-a șasea ca mărime din lume.

Aceste cifre arată impactul devastator al pandemiei asupra economiei britanice. în perioada martie-aprilie-mai, când sectoare întregi ale economiei au fost închise pentru a preveni transmisia coronavirusului, economia britanică s-a contractat cu 20,4%, cea mai mare prăbușire de când se fac măsurători.

Primul ministru, Boris Johnson, s-a declarat îngrijorat de noile statistici. Johnson: Unele sectoare ale economiei arată că sunt rezistente, dar nu este nicio îndoială că ne așteaptă luni grele și un drum lung.

Guvernul britanic a cheltuit peste 33 de miliarde de lire pentru protejarea locurilor de muncă. Ministrul de finanțe, Rishi Sunak, a spus însă că nu toate slujbele pot fi salvate. Rishi Sunak: Sute de mii de oameni și-au pierdut deja locurile de muncă și, din păcate, vor urma și alții.

A avertizat ministrul de finanțe, care a promis însă noi măsuri economice care să aducă speranță pentru cei afectați. Oficiul Național de Statistică a anunțat o ușoară revenire economică în luna iunie, dar PIB-ul este mult sub nivelul înregistrat în februarie, înainte de izbucnirea pandemiei. RRA