Staţiunile de pe litoral sunt cele mai aglomerate din țară în această perioadă, iar riscul de contaminare este crescut.

Cu toate acestea, măsurile impuse de autorități pentru prevenirea și limitarea răspândirii noului coronavirus sunt de multe ori ignorate, după cum a constatat corespondentul nostru, Sorin Cealera.

Reporter: „Suntem în vârf de sezon și stațiunile de la mare sunt aproape de capacitatea maximă de cazare. În zonele aglomerate, pe faleze în special, purtatul măștii a devenit obligatoriu după ora 18:00, alături de regulile de distanțare deja instituite la terase, pe plaje, în magazine sau hoteluri. Nu toţi turiştii respectă normele, ceea ce ar putea îngreuna efortul comun de a depăși actuala criză generată de răspândirea virusului.

„-: Ar fi bine dacă am reușit să scăpăm de constrângerile care sunt, dar asta ţine în mare măsură tot de noi.

-: Credeţi că există?

-: Bineînţeles.

Măsurile luate trebuie respectate, pentru că până la urmă ne respectăm pe noi primii.”

Reporter: Autorităţile verifică în fiecare weekend sute de societăți comerciale și numai noaptea trecută au aplicat 185 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 270.000 de lei, dintre care 33 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală. Apelul se îndreaptă însă și către turiști.

Andreea Iliescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Constanța:  Scopul nostru nu este acela de a da amenzi, ci de a responsabiliza cetăţenii.

Unii au motivat că nu au ştiut despre aceste prevederi. Au fost avertizaţi doar verbal. Bineînțeles că sunt pasibili și de o sancţiune contravențională. Dacă respectă aceste măsuri de distanțare fizică se protejează atât pe ei înșiși, dar și pe toți cei din jurul lor. RRA