Aleksandr Lukaşenko a câştigat un nou mandat în fruntea Belarusului

Preşedintele autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a câştigat un nou mandat în fruntea ţării, dar victoria sa a fost contestată în stradă şi s-au înregistrat ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine.

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte câteva zeci au fost rănite în urma confruntărilor de aseară dintre poliţie şi manifestanţi, care protestau faţă de o nouă victorie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a anunţat astăzi un ONG local pentru drepturile omului, care a precizat că 120 de persoane au fost arestate.

Incidentele au avut loc în contextul în care un exit-poll oficial a anunţat aseară victoria categorică – cu 80% din voturi – a lui Aleksandr Lukaşenko în alegerile prezidenţiale. Rezultatele parţiale publicate astăzi de autorităţile electorale ale ţării confirmă datele sondajului.

Catalogat drept ultimul dictator al Europei, Lukaşenko ar urma să îşi înceapă cel de-al 6-lea mandat în fruntea ţării, pe care o conduce cu o mână de fier din 1994. Reuters notează că niciun scrutin care a avut loc în Belarus în ultimii 25 de ani nu a fost considerat liber şi corect.

Contracandidata lui Lukaşenko la alegerile de ieri, Svetlana Tikhanuskaia, a ajuns în prim-planul politicii din Belarus acum câteva săptămâni, când a decis să candideze în urma arestării soţului său.

Peste 1.300 de opozanţi ai lui Lukaşenko au fost arestaţi înaintea alegerilor din Belarus, dar opoziţia a reuşit să se organizeze mai bine ca în alţi ani, pe fondul nemulţumirilor cauzate de abordarea pandemiei, situaţia economiei şi excesele autoritare ale regimului. RRA

FOTO – wikipedia.org

De același autor

Related Articles