Comisia Europeană reevaluează relaţiile cu Elveţia

elvetia

Comisia Europeană a anunţat că îşi reevaluează relaţiile cu Elveţia, după ce această ţară a decis ieri, prin referendum, să limiteze numărul imigranţilor.
Pentru forul comunitar, iniţiativa şi rezultatele acestei consultări contravin principiului liberei circulaţii care se regăsesc în acordurile dintre UE şi Elveţia. Dincolo de comunicatul CE, ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, a fost printre primii europeni care au regretat decizia Elveţiei.
Partide populiste sau de extremă dreapta din Elveţia, Franţa şi Italia şi-au exprimat însă satisfacţia. De altfel, chestiunea liberei circulaţii în Europa se aşteaptă să fie discutată luni la reuniunea miniştrilor europeni de externe, dar şi marţi, când tot la Bruxelles se vor aduna peste 100 de primari şi reprezentanţi ai unor autorităţi locale europene.
Peste două treimi dintre europeni afirmă că libera circulaţie este benefică pentru ţara lor şi este de datoria Comisiei să o consolideze, a apreciat recent comisarul pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie Viviane Reding, iar colegul său, Laszlo Andor, comisar pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, observă că oamenii merg acolo unde sunt locuri de muncă şi deci au de câştigat şi lucrătorii şi ţara gazdă şi cea de origine.
Autorităţile locale sunt în prima linie atunci când este vorba de aplicarea normelor privind liberra circulaţie, aşa că cei doi comisari vor participa şi ei la conferinţa de marţi. De altfel, evenimentul se înscrie într-una din liniile de acţiune ale CE, menite să contribuie la libera circulaţie a persoanelor în beneficiul cetăţenilor, al creşterii economice şi al ocupării forţei de muncă.

De același autor

Related Articles