Antrenorul român Mircea Lucescu a declarat, joi, cu ocazia prezentării sale ca tehnician al echipei ucrainene de fotbal Dinamo Kiev că perioada petrecută de el la rivala Şahtior Doneţk este ”istorie”, scrie Agerpres.

”Şahtior este pentru mine o istorie, o istorie extraordinară, dar este o istorie. Sentimentele, emoţiile sunt în continuare, nu se pune problema ca eu să mă dezic de ceea ce s-a întâmplat în toate perioada aceea, dar sunt un antrenor profesionist, ştiu să împart lucrurile, ştiu ce înseamnă emoţii, ştiu ce înseamnă sentimente şi ştiu ce înseamnă datorie profesională”, a explicat Lucescu trecerea de la o rivală la alta.

”Provin dintr-un campionat italian, unde antrenorii sunt super-profesionişti şi în care acest transfer de la un club la altul este permanent, mă refer şi la Capello, şi la Lippi, şi Zaccheroni. Acelaşi lucru pe care îl spunea Igor Surkis despre Mourinho, cu Manchester United, Chelsea şi Tottenham, antrenori care au câştigat cu cluburile respective şi sunt convins că atunci când atunci când au plecat, emoţional nu s-au desprins, sentimental nu s-au desprins, dar s-au desprins din punct de vedere al datoriei profesionale”, a adăugat Lucescu (75 ani).

Lucescu a mărturisit că a discutat cu patronul lui Şahtior Doneţk, Rinat Ahmetov, după ce şi-a dat acordul să o antreneze pe Dinamo Kiev.

”I-am explicat lui Rinat Ahmetov de ce am făcut lucrul acesta. Mi-a urat mult noroc şi a înţeles de ce am făcut un astfel de pas. Pentru că voiam să mă întorc în fotbal, doream să intru într-un campionat care este în transformare, care începe să crească, m-a atras şi faptul că Dinamo Kiev avea în componenţa echipei jucători tineri, mulţi mi-au vorbit despre talentul lor şi despre necesitatea de a deveni jucători apreciaţi pe plan internaţional, doriţi de echipele mari. Este ceea ce un antrenor trebuie să facă, să ajute jucătorii tineri să crească”, a explicat reputatul tehnician român.

”Preşedintele lui Dinamo Kiev m-a invitat, cerându-mi ajutor în privinţa de a ajuta aceşti jucători tineri şi talentaţi să crească. Era un lucru pe care nu îl puteam refuza şi care sper să-mi dea satisfacţii: prima mea datorie este să fac să crească aceşti jucători, cu gândul la performanţă, iar eu să participa la creşterea lor cu satisfacţie, aşa cum şi în momentul de faţă satisfacţia mea deosebită este nu atât rezultatele făcute, cât creşterea şi promovarea jucătorilor în marile echipe ale Europei”, a mai spus Mircea Lucescu.

Lucescu a exclus ideea că a venit la Dinamo Kiev pentru că avea de luat o revanşă: ”Nu am venit, cum s-a spus, să-mi iau nicio revanşă, n-am nicio revanşă de luat cu Şahtior, am numai respect pentru tot ceea ce s-a întâmplat acolo, am un respect deosebit pentru suporterii lor, pentru conducerea clubului, pentru preşedintele clubului, pentru jucătorii care sunt acolo, dar eu vreau să trăiesc în lumea fotbalului continuând să mă bucur de rezultate”.

Lucescu a semnat un contract pe doi ani, cu opţiune de prelungire pe încă un an, cu vicecampioana Ucrainei.