Un nou prag psihologic urmează să fie atins pe glob în privința evoluției pandemiei de COVID-19. De la primul caz de coronavirus, de acum mai bine de şapte luni, aproape 17 milioane de oameni s-au îmbolnăvit, potrivit datelor în timp real transmise de universitatea americană Johns Hopkins.

Cel mai recent bilanț se referă la aproape 664.000 de decese, însă 10.500.000 de persoane au câștigat lupta cu maladia. În timp ce se fac pași înainte în găsirea unui vaccin, tot mai multe guverne impun măsuri tot mai stricte pentru a împiedica un al doilea val.

După ce acum câteva luni medicii sperau ca temperaturile ridicate să limiteze răspândirea noului virus, acum Organizația Mondială a Sănătății, prin vocea purtătoarei sale de cuvânt, consideră că anotimpul cald nu pare să afecteze răspândirea bolii. Îndemnul către guvernele lumii este de a face testări în masă și a ține sub control modul în care populația respectă măsurile de precauție.

Sunt indicii privind un al doilea val în Europa, fapt la care s-a referit ieri inclusiv premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Justificând decizia de a impune plasarea în carantină pentru turiștii din regat care se întorc din Spania, Johnson a precizat -„Mă tem că începem să vedem în unele locuri semnele celui de-al doilea val al pandemiei”.

Unele regiuni din Spania, Aragón, Catalonia și Navarra au intrat și pe așa numita listă neagră a Germaniei. De altfel Madridul a devenit ultima regiune continentală a Spaniei care introduce purtarea obligatorie a măștii.

În condițiile în care țările turistice se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri, restricțiile sunt tot mai numeroase pentru turiști și populația locală. Astfel, Bulgaria le va permite cetățenilor din 10 state să intre pe teritoriul său doar cu un test COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de a ajunge la graniță.

În Grecia, masca de protecție va fi din nou legatorie în magazine, bănci, servicii publice și în alte locuri închise. RRA