Cărăşenii sunt sfătuiţi să nu mai participe la întâlnirile organizate de cultele religioase

Pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, pe raza judeţului Caraş-Severin vor fi impuse măsuri suplimentare. Potrivit Prefecturii, credincioşii sunt sfătuiţi să nu mai participe la întâlnirile organizate de cultele religioase, până când situaţia epidemiologică o va permite din nou. Recomandarea vine după ce autorităţile au constatat că foarte multe dintre persoanele confirmate pozitiv cu COVID-19 au luat parte la astfel de evenimente.

La iniţiativa prefectului judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, s-a desfăşurat o şedinţă de urgenţă  a celulei de criză care gestionează criza generată de pandemia COVID-19. Au  participat reprezentanţi  ai Direcţiei de  Sănătate Publică, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean, ai Serviciului Teritorial al Poliţiei  de Frontieră,  ai Direcţiei Sanitare Veterinare  şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi ai Instituţiei Prefectului – Caraş-Severin.

Întâlnirea a avut  loc  pe fondul creşterii masive din ultima perioadă  a numărului de persoane infectate cu SARS CoV-2  în judeţul nostru, mai  ales în  unele  localităţi, care au devenit adevărate focare şi care  aproape îndeplinesc criteriile necesare instituirii măsurii de carantinare. În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii UAT-urilor în cauză şi cu cei prezenţi  la întâlnire s-au luat o serie  de  măsuri suplimentare pentru a preveni  răspândirea coronavirusului, încercându-se astfel evitarea situaţiilor care presupun carantinarea  respectivelor  localităţi.

S-au dispus  controale drastice la toate persoanele izolate la domiciliu şi care au avut  contact  cu cei  confirmaţi pozitiv. Reprezentanţilor UAT-urilor li s-a solicitat să instruiască populaţia cu privire la măsurile de prevenire  a răspândirii virusului, anume respectarea normelor sanitare, purtatul măştii de protecţie şi distanţarea fizică. Astfel cetăţenii localităţilor vizate trebuie ca  atunci  când merg la magazine sau la cabinetele  medicale să folosească măşti  şi dezinfectanţi, iar accesul  să se facă pe rând, câte o singură persoană, restul  aşteptând afară.  Controalele organelor MAI  se vor intensifica şi mai mult în perioada imediat următoare,  vizate  fiind locurile de  interes public, cum ar fi magazine, terase, obiective turistice, locuri de joacă, ştranduri, pieţe etc.

Un accent  deosebit s-a pus  pe  întâlnirile  organizate de toate cultele religioase. Indiferent de religie, credincioşii sunt sfătuiţi  să  nu mai  participe  la astfel de  întâlniri, până când situaţia epidemiologică o va permite  din  nou. S-a  constatat că  foarte  mulţi dintre cei pozitivaţi în  ultima perioadă, au  participat la astfel  de evenimente,  lucru care denotă pericolul major pe care  acestea manifestaţii îl reprezintă. Toţi liderii spirituali sunt contactaţi  de  instituţiile statului şi sunt rugaţi să  adere la aceste măsuri şi să le răspândească în rândul comunităţilor religioase din care fac parte, pentru protejarea membrilor acestora.

Prefectul judeţului, Cristian Gâfu, transmite cetăţenilor judeţului nostru  că în această fază al pandemiei, cea mai eficientă armă contra răspândirii coronavirusului este conduita civică şi responsabilitatea, atât individuală cât şi colectivă. Dacă  nu se respectă cu stricteţe regulile de distanţare fizică, normele sanitare, purtatul în mod corect  al dispozitivelor de protecţie  facială, riscăm că într-un timp foarte scurt să avem localităţi în care va fi instituită măsura  carantinării.

Cristian Gâfu solicită locuitorilor din Caraş-severin să fie responsabili, să conştientizeze gravitatea pericolului la care suntem expuşi şi să respecte în detaliu măsurile de prevenţie, pentru a nu se ajunge la situaţie dramatică, în care să avem localităţi carantinate şi  spitale copleşite de numărul persoanelor infectate.

Amintim că satul Iaz aflat la 7 km de Caransebeş a fost declarat de Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin focar de infecţie, după ce mai multe persoane din localitate au fost confirmate cu coronavirus. Toţi sunt membrii unei comunităţi penticostale şi au participat recent la o înmormântare.

În Caraş-Severin, numărul cazurilor de coronavirus a ajuns la 222, dintre care 21 de îmbolnăviri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Direcţia de Sănătate Publică a confirmat şi al doisprezecelea deceş un bărbat din Caransebeş, în vârstă de 49 de ani. Acesta a fost internat în secţia ATI a Spitalului Municipal din Caransebeş şi pe lângă SARS CoV 2, suferea şi de diabet zaharat şi obezitate gradul 4.

Cele mai citite

Related Articles