[AUDIO] Mai mult de jumătate din şcolile cărăşene nu au pază şi nici sisteme de supraveghere video

Numărul infracţiunilor a crescut în Caraș-Severin, în anul școlar 2019-2020, în ciuda faptului că în semestrul doi, activitatea educaţională s-a desfăşurat online. Subiectul a fost dezbătut în şedinţa Colegiului prefectural de astăzi.

Poliţiştii au constatat că mai mult de jumătate din totalul unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţ nu dispun de pază umană şi nici de sisteme video. În cursul anului școlar, au fost sesizate 26 evenimente de natură infracțională cu 11 mai multe față de anul școlar precedent, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei, Alina Boeru.

„226 (54,85 %) din totalul unităţilor de învăţământ preuniversitar nu dispun de pază umană şi nici de sisteme video. Dintre acestea, 47 – 11,40% se află în mediul urban şi 179 – 43,44% în mediul  rural. În cursul anului școlar 2019-2020, la nivelul județului au fost sesizate 26 evenimente de natură infracțională comise în mediul şcolar preuniversitar, în creștere cu 11 față de anul școlar precedent. 25 au fost comise în incinta unităților de învățământ și una în zona adiacentă unității de învățământ. Infracțiunile sesizate în incinta unităților de învățământ au fost comise pe raza următoarelor localități: Reșița – 14 infracțiuni, Caransebeș – 2 infracțiuni şi câte o infracţiune la Bocșa, Oravița, Moldova Nouă, Domașnea, Secășeni, Dognecea, Iablanița, Obreja și Bozovici. Infracțiunea sesizată în zona adiacentă unității de învățământ a fost comisă  pe raza municipiului Reșița, respectiv o infracțiune de lovire sau alte violențe între elevii aceleiași unități de învățământ în zona magazinului din apropiere, în timpul pauzei de la orele de curs”.

Majoritatea infracțiunilor, 18, au fost loviri sau alte violențe, dar s-au înregistrat și agresiuni sexuale (3), furturi (2), purtare abuzivă, amenințare și nerespectarea regimului de deținere a câinilor periculoși sau agresivi. În ceea ce-i privește pe autorii infracțiunilor, cei mai mulți au fost elevi, 25, dar printre aceștia au fost și patru cadre didactice și un părinte al unui elev.

În şedinţa Colegiului prefectural de astăzi,  prefectul Cristian  Gâfu, a subliniat că este necesar ca Primăriile să aloce mai mulţi bani pentru învăţământ, inclusiv pentru achiziţia sistemelor de supraveghere.

Cele mai citite

Related Articles