Cât contează nota 10 în viaţă? În ce măsură ne ajută notele să avem succes? Cum împaci pasiunea pentru artă cu sistemul de învățământ românesc?

Sunt întrebările a doi tineri artiști, Silvana Dulamă-Popa, art specialist și Alin Popa, lighting designer care de-a lungul timpului s-au lovit de mentalitatea românilor conform căreia ‘‘artiștii sunt muritori de foame’‘. Românii au apreciat mereu mai mult talentele tehnice decât cele artistice. Dar, numeroși artiști reușeșc să trăiască foarte bine datorită talentului lor. Forțați de părinți să aleagă cariere sigure, cei mai mulți adolescenți renunță la visul de a deveni artist. Învățământul românesc reușește prea puțin să le inspire încrederea în forțele proprii, transformându-i de cele mai multe ori în vânătorii notelor de 10.

Pentru a demonstra contrariul, cei doi au inițiat un program de susținere pentru tinerii artiști în devenire. Așa s-a născut ”e fără 10”, gândit ca o revoltă la adresa lipsei de promovare a talentului artistic în școli, pentru a dărâma mitul care spune că doar dacă ai 10 la școală poți avea succes în viață.

e fără 10” este o modalitate prin care să încurajăm adolescenții creativi, demonstrând că a fi artist nu este un eșec, din contră. Suținererea creativității reprezintă un pas înainte, un viitor conturat și asumat, o societate mai educată și mai deschisă către nou, ne-a declarat Silvana Dulamă-Popa.

Silvana Dulamă-Popa, art specialist

Tema concursului este „Ce-ți lipsește?”.

Când ne trimiți proiectul: între 1 iunie și 31 august 2020

Când ne uităm atent peste el: între 1 și 30 septembrie 2020

Când afli dacă ai câștigat: 1 octombrie 2020

Cum aplici:

 1. Aplicația trebuie trimisă pe adresa de mail tloa.magazine@gmail.com, cu subiectul „Aplic la e fara 10”.
 2. Aplicația trebuie să conțină: între 2 – 5 fotografii ale lucrării cu care vrei să aplici (la rezoluție minim 1027 x 768), un text de maxim 200 de cuvinte în care să ne spui povestea lucrării cu care aplici. Nu uita să scrii în corpul mail-ului datele tale de contact: nume complet, mail, telefon.
 3. După anunțarea câștigătorilor pe site-ul www.tloa.ro îți vom trimite și un e-mail. Tu ai la dispoziție o săptămână de la primirea mail-ului ca să ne răspunzi.
 4. Lucrarea cu care aplici trebuie să fie făcută în totalitate de tine – creativitatea pornește din tine, nu din mâna celor din jur. De asemenea, deși reproducerile sunt un bun exercițiu, noi căutăm să ne delectăm cu emoțiile tale proprii și personale.
 5. Dacă înveți în regim de homeschooling și nu ții socoteala pe clase, să știi că avem și o limită de vârstă: 14 – 19 ani. 
 6. Oricine poate aplica, indiferent de profilul liceului sau de modalitatea de învățământ aleasă.
 7. Poți aplica cu o singură lucrare.
 8. Așteptăm lucrări de pictură, sculptură, desen*.
 9. Vom selecta 3 lucrări și le vom recompensa cu premiul de 1500 RON fiecare. De asemenea, pregătim câte o expoziție personală pentru tinerii artiști care au realizat cele 3 lucrări selectate.
 10. Toate lucrările înscrise vor participa la expoziția de grup dedicată evenimentului.
 11. Toate lucrările înscrise aparțin în totalitate artiștilor și nu vor fi în niciun fel oprite de către organizatori. În cazul unei vânzări, tânărul artist va primi în totalitate suma cu care a fost vândută lucrarea, organizatorii nu percep comision.

*La categoria desen intră și: grafică, bandă desenată, manga, ilustrație.

Concursul este organizat de The Life of an Artwork împreună cu Lights & Magic