Grecia a decis noi măsuri aplicabile cetăţenilor români care intră în această ţară

Grecia a decis noi măsuri aplicabile cetăţenilor români care intră în această ţară: obligaţia de a prezenta la frontieră un test molecular negativ, prelevat cu cel mult 72 de ore înainte, şi completarea unui formulat online cu 24 de ani înainte, nu cu 48 de ore înainte, ca până acum. Există câteva categorii exceptate de la aceste reguli, cum ar fi personalul diplomatic sau şoferii autocarelor.

Aflate în mijlocul ţărilor balcanice, care se confruntă cu un nou val de coronavirus în plin sezon turistic şi în condiţiile în care numărul turiştilor testaţi pozitiv creşte pe zi ce trece, autorităţile elene de resort, alarmate, au hotărât să ia la timp măsuri restrictive pentru vizitatorii străini şi să intensifice controalele sanitare şi aplicarea protocoalelor pentru COVID-19 de către populaţia elenă şi oamenii de afaceri cu activităţi economice implicate în sectorul turistic, în condiţiile în care se observă, în ultimul timp, o relaxare prea mare a măsurilor de protecţie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Stelios Petsas, a declarat că, momentan, situaţia este sub control şi majoritatea cazurilor provin de la frontierele terestre ale ţării – Promahonas – Kulata. În aceste condiţii, guvernul elen a hotărât ca începând cu 14 iulie, ora 6:00, turiştii ce vor veni în Grecia la graniţa de la Promahonas şi cu precădere cei din ţările balcanice trebuie să prezinte autorităţilor vamale un aviz negativ la un test pentru corona efectuat în ultimele 72 de ore.

De asemenea, începând cu data de 9 iulie, completarea obligatorie a formularului electronic de către persoanele care intră pe teritoriul Greciei trebuie făcută cu cel puţin 24 de ore înainte de data călătoriei, şi nu cu 48 de ore, aşa cum era valabil iniţial.

Autorităţile elene nu au decis obligativitatea testelor pentru depistarea infecţiei cu COVID la intrarea în ţară prin punctul de frontieră Kulata – Promahonas, deoarece posibilităţile tehnice disponibile nu sunt mai mari de 7.000 până la 8.000 de teste zilnic şi nu poate înlocui, fireşte, responsabilitatea individuală. Ele, însă, se vor intensifica şi se vor efectua pe mai departe în mod aleatoriu, în special pentru turiştii care vor veni din zone cunoscute pentru un număr mare de noi infectări, până la aplicarea noilor dispoziţii începând cu 14 iulie.

Potrivit datelor Serviciului Naţional pentru Sănătatea Publică, EODY, astăzi au fost raportate 29 de noi cazuri pozitive la turişti proveniţi din Bulgaria şi din România, veniţi pe cale rutieră, şi este de aşteptat ca începând tot de astăzi, în vederea wekeendului, traficul rutier să se aglomereze la punctul de trecere de la Promahonas – Kulata, de aceea autorităţile greceşti sunt pregătite să testeze fiecare turist nou sosit şi nu se exclude ca, în aceste condiţii, timpii de aşteptare la graniţă să se prelungească.

RRA

De același autor

Related Articles