[AUDIO] Preotul cărăşean Zaharia Pereş, noul protopop al Timişoarei

Preotul bănăţean Zaharia Pereş de la Mitropolia Banatului este de astăzi (n.r. 1 iulie) noul protopop al Timişoarei.

Acesta a preluat în cârmuire Parohia Dacia Cetate, succedându-i actualului preot paroh, protopop Ioan Bude, care şi-a încheiat activitatea. Acesta a fost pensionat, dar va continua să slujească şi să ajute biserica alături de ceilalţi preoţi.

Părintele dr. Zaharia Pereş este originar din Caraş-Severin, a fost hirotonit în 1995 pentru Parohia Berlişte şi de-atunci a slujit în diferite funcţii bisericeşti la Caransebeş şi Timişoara. Noul protopop al Timişoarei a declarat pentru Radio Reşiţa că va continua toate proiectele începute de predecesorul său şi se va implica şi pe mai departe la continuarea acţiunilor sociale, culturale, misionare şi filantropice de la nivelul Mitropoliei Banatului.

Zaharia Pereş

Născut la 18 decembrie 1973 în Caransebeş, absolvent al Şcolii Generale cu clasele I-VIII din localitatea Globu Craiovei (judeţul Caraş Severin), preotul Zaharia Pereş urmează cursurile Seminarului Teologic “Ioan Popasu” din Caransebeş, apoi Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad (1995-1999), continuând cu Şcoala de Înalte Studii Europene Comparative din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara (2000-2003).

Este căsătorit cu Luciana Pereş, absolventă a Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara şi au doi copii.

În anul 1995 este hirotonit diacon şi apoi preot de către Preasfinţitul Părinte Emilian Birdaş, Episcopul Caransebeşului pentru parohia Berlişte din fostul protopopiat Oraviţa, unde a desfăşurat o activitate rodnică atât în plan misionar-pastoral, cât şi administrativ – bisericesc între anii 1995-1999, fapt ce l-a determinat pe ÎPS Sa Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, la vremea aceea Episcopul Caransebeşului, să-l numească în funcţia de inspector cu asistenţa religioasă în cadrul respectivei eparhii.

La Caransebeş, părintele Zaharia Pereş a avut o misiune foarte importantă, aceea de a se îngriji de construcţia bisericii de lemn din oraş (finalizată în anul 2002), acum fiind lăcaşul de rugăciune al Seminarului Teologic “Ioan Popasu” din Caransebeş.

În 2002, părintele Zaharia Pereş a fost preot la parohia Timişoara Plopi, urmare a primului concurs de selecţie de la Centrul eparhial din Timişoara din acel an, unde a efectuat lucrări importante la biserică şi casa parohială, deschizând şi un cimitir parohial nou pentru tot cartierul, sub administrarea parohiei. Tot aici, a înfiinţat şi publicaţia parohială intitulată “Lumina din Plopi”, ce a apărut trimestrial, cu subiecte religioase de actualitate.

Din anul 2003, vrednicul de pomenire ÎPSS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, îl numeşte consilier cultural la Arhiepiscopia Timişoarei, încredinţându-i responsabilitatea de a dezvolta activităţile sectorului cultural al eparhiei.

Din anul 2005, cu binecuvântarea ÎPSS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, înfiinţează Studioul de radio “Învierea”, care realizează emisiuni religioase sub genericul “Biserica, ieri şi azi” la Radio Reşita, unde a difuzat peste 180 de rubrici intitulate “Cuvântul Înţelepciunii”. Parte din emisiuni au fost difuzate şi la Radio Timişoara, în cadrul emisiunii “Universul Credinţei”. De asemenea, din anul 2008, deschide la Timişoara, redacţia Radio Trinitas, realizând până acum peste 250 de rubrici religioase în cadrul emisiunii “Lumea de azi” ce se difuzează pe undele naţionale Radio Trinitas, bucurându-se de aprecierea ascultătorilor.

Din luna octombrie 2010, i se încredinţează deschiderea redacţiei regionale a ziarului “Lumina”, Ediţia de Banat, singurul cotidian creştin din România, fapt ce a dus la recunoaşterea strădaniilor depuse, întrucât primeşte din partea PF Daniel, Patriarhul BOR, la reşedinţa patriarhală din Bucureşti, Diploma de onoare pentru contribuţia adusă la dezvoltarea presei bisericeşti din Banat. Tot din anul 2008 până astăzi, sub coordonarea părintelui consilier Zaharia Pereş s-au realizat peste 900 de ştiri şi reportaje pentru televiziunea Patriarhiei Române Trinitas Tv, cu materiale din Mitropolia Banatului.

Din partea ÎPSS Nicolae Corneanu, primeşte distincţiile bisericeşti de iconom şi iconom stavrofor, ca simbol al aprecierii pentru aportul adus la viaţa bisericească din Banat.

Datorită acestor fapte deosebite, preotul Zaharia Pereş a făcut parte din delegaţia, condusă de PF Părinte Daniel, la cea de-a XIII-a  Adunare a Conferinţei Europene a Bisericilor de la Lyon din Franţa (2009).

Din anul 2014, cu sprijinul ÎPSS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, activitatea culturală a Arhiepiscopiei Timişoarei continuă şi astăzi sub coordonarea părintelui consilier Zaharia Pereş prin organizarea multor conferinţe şi simpozioane naţionale şi internaţionale cu teme teologice şi culturale prin Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara acordându-se o mare atenţie tinerilor ce doresc să urmeze calea preoţiei.

Cu binecuvântarea ÎPSS Ioan – Mitropolitul Banatului, noul protopop este reprezentantul Arhiepiscopiei Timişoarei în cadrul Asociaţiei Timişoara 2021- Capitală Europeană a Culturii.

Sursa biografică şi foto: timpolis

De același autor

Related Articles