Depăşirea crizei provocate de noul coronavirus, dar și încheierea negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar sunt principalele provocări ale Germaniei care preia de la 1 iulie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Miercurea trecută, cabinetul de la Berlin a convenit asupra unui program de 24 de pagini în care președinția germană a Consiliului Uniunii Europene este prezentată sub titlul „Împreună facem Europa din nou puternică”, împrumutând o deviză populară de-a lungul Atlanticului. În document se subliniază că pandemia de coronavirus pune Uniunea Europeană în fața unei provocări existențiale.

Pe agenda de priorități a Germaniei în timpul celor șase luni cât va deține conducerea Consiliului se află și încheierea negocierilor de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, precum și alte subiecte precum: protejarea climei, digitalizarea și poziționarea Europei între cele două mari puteri – China și Statele Unite.

Cel mai important capitol destinat gestionării crizei coronavirus va fi abordat încă de luna viitoare, când, în cadrul unui summit ce va avea loc la jumătatea lui iulie și la care liderii europeni vor participa fizic, urmează să fie discutat programul postpandemie pentru reconstrucția economică a UE, sub privirile atente ale cancelarului Angela Merkel.

În următoarele săptămâni, Fondul de recuperare va face obiectul unor lupte intense între capitalele europene, fiind vorba despre un plan economic și de investiții finanțat din datorii în valoare de 750 de miliarde de euro. 500 de miliarde de euro din această sumă vor fi alocate țărilor Uniunii Europene ca subvenții, restul sub formă de împrumuturi. RRA