Reșițenii se vor bucura din nou de Platoul Secu! E din nou al lor!

Platoul Secu a reintrat în patrimoniul Primăriei Reșița, după ce terenul cu o suprafață de peste 50 de mii de metri pătrați fusese concesionat la finalul anului 2013 unui investitor care avea o serie de obligații neîndeplinite, în raport cu actul de conseciune. A fost nevoie de medierea dintre părți pe parcursul a nu mai puțin de 3 ani de zile, însă astăzi, primarul Ioan Popa se declară mulțumit și consideră platoul Secu drept un  obiectiv turistic cu potențial major.

În tot acest timp administrația reșițeană nu a stat cu mâinile în sân iar echipa condusă de Grațian Dobre de la Direcția Proiecte Europene a realizat un studiu de fezabilitate a zonei, care așteaptă pasul procedural al depunerii de către autoritățile muncipiului la Agenția pentru Dezvoltare Regională 5 Vest. Aceasta în mod special datorită perspectivei fondurilor structurale acordate în perioada 2021 – 2027 de Uniunea Europeană în investițiile din turism, în care zona de Vest a României ar putea absorbi 500 de milioane de euro.

Edilul Ioan Popa a transmis că viitoarea destinație pe care o va avea în viitor platoul ar putea fi tema unui referendum care se va adresa reșițenilor, dar consideră că la „Șură“ ar putea avea loc toate spectacolele folclorice, cele care până acum se realizau în zona Câlnicel, pe stadionul de atletism sau în Parcul Tricolorului din cartierul Govândari.  

Despre proiectele de infrastructură legate de introducerea rețelei de apă-canal, edilul Ioan Popa a declarat:  

Ioan Popa

Am făcut împreuna cu Institul Hidrotehnic din Timișoara un studiu de fezabilitate de apa-canal pe care l-am avizat în Consiliul Local. În zona dinspre deal a drumului vom veni cu o săpătura de circa 2-2,5m lățime, unde vom introduce țevile de canalizare și țevile de apă. Canalizarea va fi una care va lucra pe presiune, deci nu sunt canalizări clasice cu cămine, ci va fi o canalizare care va lucra cu pompe. E un traseu lung și destul de sinuos nu e cădere în toate zonele. Și apa o ducem de jos în sus o ducem din Reșița, astfel încât zona Secu să aibă apă potabilă și în același timp să rezolvam partea de canalizare, care în acest moment este în aer. Fiecare se gospodărește acum cum poate. De asta noi nici nu am insistat deocamdata pe dezvoltarea din punct de vedere turistic a zonei, pentru că știam ca orice aglomerare de oameni creează probleme de canalizare”, a explicat primarul Reșiței, Nelu Popa.

Realizarea studiului de fezabilitate va fi suportata de la bugetul local, dar pentru racordarea frumoasei zone de agrement de pe platoul Secu la rețelele de apă și canalizare ale orașului se au în vedere banii europeni, puși la dispoziție de UE.

De același autor

Related Articles