Principalii patru experţi în boli infecţioase din SUA, audiaţi ieri în Congres, au avertizat că unele state americane se confruntă cu o creştere îngrijorătoare a contaminărilor cu noul coronavirus.

În paralel însă, preşedintele Trump, aflat în campanie electorală exact într-unul din statele cu probleme, a declarat că molima este pe cale să dispară.

Experţii au negat că preşedintele le-ar fi cerut să rărească testările pentru a scădea numărul de cazuri, aşa cum afirmase recent Donald Trump şi au spus că, dimpotrivă, campania de testare se va intensifica.

La doar câteva zile după ce primul eveniment de campanie prezidenţială al lui Donald Trump de la începutul epidemiei de coronavirus a atras mai puţini suporteri în Tulsa, Oklahoma, decât erau aşteptările, preşedintele american a vizitat ieri statul Arizona, în ciuda avertizărilor privind creşterea la peste 50.000 a numărului de cazuri de coronavirus. Preşedintele Trump a vorbit aseară în faţa unei mulţimi de mii de studenţi conservatori adunaţi într-o biserică, fără a purta măşti şi fără a menţine distanţa fizică de doi metri.

Experţii au arătat că evenimentul s-ar putea dovedi un dezastru pentru sănătatea publică și aceasta în aceeaşi zi în care primul expert în boli infecţioase al Americii, doctorul Athony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Boli Infecţioase, a spus că nu a vorbit cu preşedintele de săptămâni de zile şi a avertizat, într-o audiere în Congres, că în lipsa unei capacităţi de identificare, izolare şi monitorizare a contactelor persoanelor infectate situaţia s-ar putea înrăutăţi: „Următoarele două săptămâni vor fi cruciale pentru abilitatea noastră de a controla creşterea numărului cazurilor în Florida, Texas, Arizona şi în alte state. În concluzie, este o situaţie mixtă. În unele state situaţia este bună, în alte state avem probleme”.

Reamintesc, preşedintele Trump a spus la evenimentul de campanie din Tulsa că le-a cerut consilierilor să să încetinească testările pentru noul coronavirus.