Franţa redeschide cinematografele, piscinele şi centrele de recreere

În Franţa, a intrat în vigoare de astăzi o nouă etapă de relaxare a restricţiilor, viaţa fiind tot mai aproape de normal. Chiar dacă s-a confruntat cu apariţia a peste 250 de noi focare, de la începutul perioadei de relaxare, în 11 mai, autorităţile sanitare spun că situaţia se află sub control şi că nu există motive de îngrijorare.

S-au redschis toate creşele, grădiniţele şi şcolile, elevii fiind obligaţi să se prezinte la cursuri. La recomanadrea Consiliului Ştiinţific, Ministerul educaţiei a ajustat mult protocolul sanitar, astfel încât pentru creşte şi grădiniţe a fost eliminată distanţarea fizică, iar pentru clasele primare şi gimanziu, aceasta a fost mult redusă şi orarul cursurilor adaptat, pentru a putea primi toţi elevii. În Franţa, copiii mai au două săptămâni până la vacanţa de vară, iar revenirea lor în clase poate fi un bun test pentru autorităţile locale şi şcoli de pregătire a deschiderii noului an şcolar, la 1 septembrie.

Chiar dacă era anunţat pentru luna iulie, de astăzi s-au redeschis cinematografele, care funcţionează, insa, cu capacitatea redusă la jumătate. Practicarea spoturile colective este din nou autorizată, cu măsuri de prevenţie adaptate. Rămân interzise sporturile de luptă. Şi tot astăzi, se dă startul campaniei electorale pentru turul doi al alegerilor locale de duminică, amânat din martie.

O nouă etapă de ridicare a restricţiilor este prevăzută pentru 11 iulie, când se încheie şi starea de urgenţă sanitară: va fi permis din nou accesul pe stadioane şi hipodromuri, precum şi în marile săli de spectacole, cu un număr maxim de 5 mii de spectatori. Dacă situaţia sanitară se va îmbunătăţi, începând de la jumătatea lui august acest număr va putea creşte. Nu este prevăzută deocamdată redeschiderea mai devreme de septembrie a discotecilor şi cluburilor de noapte, reluarea croazierelor şi nici organizarea de târguri şi expoziţii profesionale.

Ultimul buletin epidemiologic săptămânal, publicat de Direcţia naţională de sănătate, conţine următoarele informaţii: toţi indicatorii privind circulaţia coronavirusului au niveluri scăzute, cu uşoară creştere a numărului de focare noi, dar fără a avea o difuzare comunitară necontrolată. Nu sunt semne de revenire a epidemiei. În prezent, în Franţa sunt active 80 de focare, dintre care 37 au fost identificate săptămâna trecută.

Iar din 11 mai de când a început aplicare măsurilor de relaxare, au apărut peste 250 de focare.

Direcţia de sănătatea publică spune însă că acest număr aparent mare nu însemnă o explozie a numărului de cazuri, un focar nou fiind declarat de la 3 cazuri confirmate în sus. Două treimi dintre acestea au fost deja stinse, iar celelate sunt atent supravegheate. În plus, se testează foarte mult: săptămâna trecută s-au făcut 200 de mi de teste, realizându-se adevărate anchete, pentru a fi identificate cât mai multe dintre persoanele cu care cei infectaţi ar fi putut intra în contact.

Preşedintele Asociaţiei medicilor de la urgenţă, Patrick Pelloux, a declarat, sâmbătă, că în Franţa, situaţia este sub control şi că ar fi bine ca toate bolile să fie la fel de bine urmărite ca aceasta provocată de coronavirus:

Epidemia este în curs de dispariţie. Noi supraveghem totul. Deci, din moment ce supraveghem, asta însemnă o primă barieră sanitară pusă epidemiei. Cât priveşte China, este foarte complicat să ştim ce este adevărat şi ce este fals. Acolo este o dictatură, nu e uşor de aflat. Sigur că trebuie să fim în continuare vigilenţi la ce se întâmplă la nivel internaţional, dar în Franţa ne putem relua viaţa economică şi socială, fără să ne fie frică.

Ieri, a fost redeschisă şi frontiera cu Spania, după ce săptămâna trecută Franţa şi-a redeschis graniţele cu toate ţările europene, fără să le impună celor sosiţi pe teritoriul său cele 14 zile de izolare.

Iar de câteva zile, avem o nouă dezbatere: medici şi cerectători se întreabă dacă a fost cu adevărat utilă izolarea generală a populaţiei la nivel naţional şi oprirea întregii activităţi a societăţii şi dacă nu se puteau găsi alte soluţii. În orice caz, în legea privind ieşirea Franţei, pe 11 iulie, din starea de urgenţă sanitară, aprobată săptămâna trecută de parlament, se arată că în cazul confruntării cu un al doilea val epidemic, autorităţile nu vor mai dispune izoarea întregii ţări, ci vor lua măsuri punctuale adaptate la nivel local şi vor proteja persoanele vulnerabile.

Cele mai citite

Related Articles