Parisul caută sprijinul ţărilor cu rezerve faţă de planul de relansare economică

Franţa a demarat vineri, în Austria, discuţii bilaterale cu ţările care şi-au exprimat rezerve faţă de planul european de relansare, pentru a găsi un teren de înţelegere înainte de următorul summit şi a obţine un acord în iulie, relatează AFP.

“Viena refuză ca unele ţări să-şi plătească funcţionarii, să-şi finanţeze sistemul de pensii sau deficitul cu subvenţii europene”, a constatat secretarul de stat francez pentru Afaceri europene, Amélie de Montchalin, aflată într-o vizită la Salzburg.

“Austria refuză, de asemenea, ca planul de relansare să dureze mai mult de trei ani”, a adăugat ea într-o discuţie cu jurnaliştii. După ce s-a întâlnit cu omoloaga sa austriacă, Karoline Edtstadler, ea şi-a exprimat satisfacţia că niciun stat membru “nu refuză în bloc principiul subvenţiilor”.

Austria, Danemarca, Suedia şi Ţările de Jos, ataşate principiului rigorii bugetare, au criticat planul de relansare prezentat la 27 mai de Comisia Europeană, cel mai ambiţios din istoria Uniunii Europene şi a cărui adoptare necesită unanimitatea celor 27.

Bruxellesul prevede să distribuie 750 de miliarde de euro: 500 de miliarde sub formă de subvenţii şi 250 de miliarde sub formă de împrumuturi. Viena respinge finanţările fără contrapartidă, pledând pentru mai multe împrumuturi şi mai puţine subvenţii, “în numele responsabilităţii faţă de contribuabili”, potrivit cancelarului Sebastian Kurz.

Parisul insistă ca partea de ajutoare directe prevăzută în planul iniţial să nu fie redusă. “China ca şi Statele Unite investesc în masă şi noi nu trebuie să întârziem”, a explicat Amélie de Montchalin prin videoconferinţă de la Salzburg, unde s-a deplasat, de asemenea, ca să mulţumească Austriei că a îngrijit şi vindecat pacienţi francezi bolnavi de COVID-19.

Secretarul de stat francez pentru Afaceri europene a anunţat că luni va efectua o vizită în Ţările de Jos pentru a continua să sondeze un posibil teren de înţelegere în privinţa proiectului de relansare.

Cei 27 vor discuta din nou despre acest plan, care ar urma să fie finanţat prin împrumuturi emise de executivul european în numele UE, cu ocazia viitorului summit european, prevăzut la 18 şi 19 iunie.

Sursa: agerpres.ro

De același autor

Related Articles