Fricţiuni între armată şi Donald Trump în Statele Unite ale Americii

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major al Armatei Statelor Unite a declarat că a greşit atunci când l-a însoţit săptămâna trecută pe preşedintele Trump în faţa bisericii “St. John”, din Washington, după ce forţele de ordine au eliberat traseul de protestatari cu grenade lacrimogene şi sprayuri cu piper.

Generalul Milley a spus că regretă că prezenţa sa a dat impresia implicării armatei în politică. La rândul său secretarul apărării, Mark Esper, a sugerat într-o conferinţă de presă că plimbarea la care a luat şi el parte a avut cu totul alt scop decât acela de a inspecta pagubele şi trupele care păzeau Casa Albă.

Înalte oficialităţi au declarat presei americane că preşedintele Trump a ţipat la ministrul său după conferinţă.

Ieri dimineaţă, primul general al Pentagonului, generalul Mark Milley, şeful Marilor State Majore reunite, şi-a cerut scuze pentru că a apărut alături de preşedintele Trump, la 1 iunie, după ce autorităţile au dispersat în forţă protestatarii paşnici aflaţi în Piața Lafayette din preajma Casei Albe, pentru că Donald Trump a dorit o oportunitate foto în faţa bisericii St. John.

Mark Milley: Nu putem tolera nimic ce ne divizează. Cum mulţi aţi văzut, prezenţa mea în fotografia din Piaţa Lafayette, săptămâna trecută, a declanşat o dezbatere naţională despre rolul armatei în societatea civilă. Nu ar fi trebuit să fiu acolo. Prezenţa mea în acel moment, în acel context, a creat percepţia implicării militare în politicile interne. A fost o greşeală.

Câteva ore mai târziu, preşedintele Trump a arătat că administraţia sa lucrează asupra unui ordin executiv, care va încuraja poliţia să respecte standardele profesionale pentru folosirea forţei, dar a apărat apelul său ca forţele poliţieneşti să domine străzile pentru a domoli protestele ce au urmat uciderii, la 25 mai, a afro-americanului George Floyd în custodia poliţiei.

Donald Trump: Vom avea grijă de poliţia noastră. Nu vom reduce finanţarea poliţiei. Dacă vom face ceva, va fi să mergem în cealaltă direcţie, pentru a ne asigura că poliţiştii au cele mai bune echipamente şi sunt perfect antrenaţi.

Sursa: romania-actualitati.ro

Cele mai citite

Related Articles