În Spania, muzeele îşi redeschid porțile

În Spania, Muzeul Guggenheim din Bilbao a devenit astăzi primului mare muzeu care și-a redeschis porțile.

Marile muzee din Madrid își deschid porțile sâmbătă, după două luni în care nu au primit niciun vizitator. Pentru că deocamdată capitala Spaniei se află doar în prima fază a planului de revenire la normal, din cele trei stabilite, normele sunt în continuare stricte. 

Noua normalitate, impusă de pandemia de COVID-19, include protocoale sanitare și un model nou de a vizita muzeele.

Obiectivul este evitarea aglomerației și între reguli sunt: stabilirea unor grupuri reduse de vizitatori, măsuri de protecție pentru vizitatori și ghizi, precum și un timp limitat de staționare în fața operelor de artă.

La Muzeul Prado intrarea și ieșirea se fac pe uși diferite, cu un traseu pe lungime, evitând sălile adiacente, iar publicul va avea acces la numai un sfert din spațiul expozițional. Înainte de intrare se face control de temperatură și este obligatorie dezinfectarea mâinilor.

La Reina Sofia, Muzeul de Artă Contemporană din Madrid, se pregătește redeschiderea și vizitarea colecției permanente, nu și a expozițiilor temporare, iar durata vizitelor va fi redusă.

Muzeul Național Thyssen pregătește deschiderea colecției permanente, dar va organiza și accesul la cele două expoziții temporare pe care le mai găzduieşte până la sfârșitul verii.

Vizitele se desfășoară cu măsuri obligatorii de protecție, între care purtarea maştii pe față. Biblioteca Națională va fi deschisă și ea, dar cu orar redus, cărțile trebuie rezervate pe site, iar lectura la sală reîncepe în 8 iunie. RRA

Cele mai citite

Related Articles