Reşiţa s-a impus de-a lungul timpului, în afară de industrie şi prin cultură, prin Reperele acestei zone aparent ignorată în ultimii 30 de ani la nivel naţional, dar ale cărei rădăcini sunt bine infipte în temelia Valorii. De ce avem nevoie de Cultură?

„De ce să alegi un liceu de arte? Simplu, pentru ca iți oferă multe bucurii, reușite si împliniri sufletești”, ne-a mărturist Marian Truțulescu, membru al UAP, profesor dr. de arte vizuale, care are în palmares șaisprezece expoziți personale de grafică și pictură. A participat la numeroase expoziţii de grup, în Franţa, USA( New York), Italia, Portugalia, Canada, Israel, China, Polonia, duce Reşiţa pe simeze în centrele culturale de anvergură:

„În primul rând trebuie amintit faptul că Liceul de Arte ”Sabin Păuța” din Reșița este unul din promotorii culturali ai orașului de pe Bîrzava, atât la nivel local cât și regional, național și chiar internațional. Nu de puține ori elevii și dascălii Liceului de Arte reprezintă sau au reprezentat orașul Reșița în diverse manifestări culturale fie că vorbim de muzică, fie că spunem arte vizuale în general. Să nu uităm și faptul că absolvenții noștri chiar dacă nu au continuat pe domeniul artistic au îmbrățișat meserii sau cariere profesionale care au foarte mare căutare în zilele acestea, fapt ce denotă și importanța Culturii Generale în activitatea didactică la nivelul școlii noastre. Nu ești îngrădit să poți face după absolvirea liceului de arte ceea ce-ți dorești mai departe, alegerea îți aparține. Cu siguranță psihologii, învățătorii, profesorii de română sau traducătorii, actorii, stomatologii, polițiștii, medicii, ș.a.m.d., au cules și se bucură din plin de cele învățate în cadrul Liceului de Arte din Reșița. 

Sunt 46 de licee de arte în România, iar liceul din Reșița este deja unul care are multi ani de existență, cu o bogată activitate culturală și care se implică activ în viața artistică a urbei noastre. Merită să te numeri printre cei care pătrund tainele artei din simplul motiv că aici ești preocupat de frumos, de ceea ce iți poate adăuga propriei tale culturi generale, prin notiuni legate de estetică și de moștenire culturală. Este extrem de util, e fabulos să poti vedea din punct de vedere estetic un loc pe care-l vizitezi, sa-l înțelegi și să-l poti descrie. E de asemenea minunat să poti executa cu mâna sau cu ajutorul instrumentelor de lucru, ceva ce ti-ai propus să realizezi. Inveți tehnică, înveți procedee noi, acumulezi informații utile propriei tale vieți, făcându-ți propia ambianță așa cum ar trebui să fie, cunoscând latura artistică, chiar dacă mai târziu urmezi o altă facultate dintr-un alt domeniu, sau pur și simplu ești pasionat de frumos. Să înveți artă nu este un lucru imposibil, să poți descifra tainele unei lucrări de artă este un lucru fascinant, poți atinge performanțe pe care, cu siguranță, nu erai convins că le poți atinge. Talentul trebuie doar șlefuit, cizelat și construit, restul ține de perseverență, seriozitate, experiență și creativitate.

În această perioadă, mai exact începând cu data de 2 iunie 2020 se fac înscrieri la cele două mari secții ale liceului, anume arte plastice și muzică. Ținând cont pe perioada pe care o traversăm, admiterea este una ceva mai specială, testele de aptitudini fiind și ele conforme noilor provocări ale crizei prin care trecem. Astfel în loc de probe practice la fața locului se organizează admitere pe baza unui portofoliu de lucrări (10 planșe: 5 de desen după natură statică și 5 lucrări în culoare/pictură , toate executate pe format A3) pentru secția de arte plastice iar pentru secția de muzică admiterea se face pe baza unei înregistrări audio-video în funcție de obțiunea candidatului pentru instrumentul ales sau dacă preferă la secția teoretică, tot la specializarea muzică, probele de aptitudini se susțin on-line, pe o platformă care va fi comunicată de instituție”.

Calendar și metodologie Admitere -Secția Arte plastice https://www.facebook.com/LiceulDeArteSabinPautaResita/photos/pcb.3087225351331857/3087222504665475/?type=3&theater

Calendar și metodologie Admitere -Secția Muzică

https://www.facebook.com/LiceulDeArteSabinPautaResita/photos/pcb.3087219977999061/3087211967999862/?type=3&theater

  Într-o lume dominată de scamatorismul ignoranței și lipsa de perspectivă, Marian Truțulescu se impune prin arta sa luminată de har și sensibilitate, convingându-ne că pierduta Grădină tot mai există.

Așa cum ne-a obișnuit artistul plastic pune în cv-ul cultural al Reșiței semnătura, ce înobilează prin măiestria sa identitatea ce transcede prin onoare hotarele timpului cu plus valoarea creației sale, atât din postura de artist plastic, dar şi de dascăl!

Anca Bica Bălălău