[AUDIO] Ioan Popa: „Anveloparea blocurilor reprezintă un cost enorm pentru noi”

Primăria Reşiţa a depus proiecte la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest pentru anveloparea şi creşterea eficienţei energetice la mai multe blocuri cu 9 și 10 etaje din oraş.

În total sunt 35 de scări de bloc, ceea ce reprezintă aproximativ 1400 de apartamente. Proprietarii acestora vor beneficia de un confort sporit, spune primarul Ioan Popa.

„În urmă cu doi ani şi jumătate încercam să-i convingem pe reşiţeni să anvelopeze şi am avut nenumărate dispute cu cetăţeni care erau nervoşi şi agitaţi pentru că preţurile pe care noi le estimam erau mai mari decât cele de pe piaţa liberă. Oamenii nu ţineau cont de faptul că prin aceste proiecte nu se aplică doar polistiren pe faţada blocului, ci refăceam acoperişul complet, pe normative, fără a exista riscul să fie zburat de prima furtună. Tot prin proiect se modernizează lifturile, se curăţă şi izolează beciurile inundate, se va lucra inclusiv în interior la scara blocului şi se schimba complet feroneria.”

Primarul Ioan Popa recunoaşte că astfel de proiecte sunt costisitoare, dar administraţia şi-a propus să schimbe imaginea blocurilor şi să-i facă pe oameni să se simtă „acasă”.

„Este costul cel mai mare pe care îl are Primăria din toate proiectele. Dacă la celelalte cu finanţare europeană contribuţia noastră era de numai 2%, aici, la blocurile rezidenţiale avem 25% şi, în plus, am creditat cetăţenii pe 5 ani pentru cei 20% ai lor. Este un cost enorm pentru noi, dar dorinţa noastră a fost să eliminăm acest gri fad şi posomorât al blocurilor construite în anii 70-80 şi să aducem o pată de culoare în oraş”.

Lucrările au început la o parte din aceste blocuri, iar la final, locatari se vor bucura de un consum redus de energie şi facturi mai mici. În plus, se va îmbunătăţi aspectul urbanistic al Reşiţei.

Proiectele sunt finanţate în cadrul Programului Operaţional Regional, pe apelul dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

De același autor

Related Articles