[AUDIO] Turiștii își programează ieșirile la munte

Muntele ne așteaptă să îi călcăm din nou pe cărări, iar, pentru ca drumeții să fie în siguranță, începând cu 15 mai este asigurată permanenţa pe traseele montane din Caraş-Severin. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri, Mădălina Cotoc spune că preocuparea permanentă a salvamontiștilor este prevenirea evenimentelor montane și reducerea numărului de accidente.

„Salvamontiștii cărășeni se așteaptă la un număr mare de turiști pe traseele din județul Caraș-Severin, odată cu încetarea stării de urgență. Astfel, au fost verificate și marcate toate traseele turistice, iar începând cu data de 15 mai este asigurată permanența în zonele: Muntele Mic-Țarcu, Muntele Semenic, Cheile Nerei, Cheile Carașului și Băile Herculane. De asemenea, pasionații de drumeții nu trebuie să uite că pericolul de răspândire a noului  Coronavirus nu a trecut.  Se recomandă evitarea deplasării în grupuri mai mari de 3 persoane, păstrarea distanței și echiparea cu măști de protecție și soluții igienizante pe bază de alcool”.

În această primăvară salvamontiștii cărășeni au verificat şi curăţat  traseele turistice, atât în zona Herculane cât și pe Muntele Mic, Semenic și în Cheile Carașului. În zona Băile Herculane s-a lucrat la înlocuirea pitoanelor deteriorate de pe mai multe trasee de escaladă și s-au verificat și curățat 20 de trasee turistice. În zona Muntele Mic-Țarcu au fost curățate 10 trasee, iar în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului alte 10. De asemenea se continuă marcarea unui traseu turistic început în toamna anului trecut, între Borlova -Muntele Mic -Țarcu -Șaua Iepii.

Echipa Salvamont Caraș-Severin reamintește turiștilor amatori de drumeții cele mai importante reguli pentru un traseu fără griji:

1.      Înainte de plecarea în excursie, informați-vă despre starea vremii, despre traseul pe care doriți să-l parcurgeți și gradul de dificultate al acestuia.

2.      Plecați pe munte cu echipament adecvat pentru traseul ales și cu harta zonei. Nu uitați să puneți în rucsac lanterna cu baterii de schimb, telefonul mobil, busola și trusa de prim-ajutor.

3.      Alegeți traseele în funcție de pregătirea fizică și psihică a celui mai slab din grup.

4.      Folosiți doar traseele marcate, urmărind marcajele și indicatoarele de traseu.

5.      În cazul apariției dificultăților pe traseu sau a înrăutățirii vremii retrageți-vă la cea mai apropiată cabană.

6.      Nu consumați băuturi alcoolice înainte și în timpul drumețiilor.

7.      În caz de rătăcire păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți, mișcați-vă pe loc pentru a preveni hipotermia și nu consumați alcool. Solicitați ajutor apelând numărul unic de urgență 112 sau 0Salvamont (0725826668) – Dispeceratul Naţional Salvamont.

Cele mai citite

Related Articles