Franţa are nevoie de muncitori sezonieri pentru agricultură

Guvernul Franței va decide până la sfârșitul săptămânii când începe să acorde derogări pentru organizarea de zborul speciale.

Agricultura franceză angajează în mod obișnuit primăvara, în perioada martie-mai, cca 200.000 de muncitori sezonieri pentru plantarea culturilor, tăierea viilor și a arborilorv precum și culesul primelor legume și fructe. Foarte mulți dintre aceștia sosesc din străinătate, însă ei nu au mai putut veni din cauza epidemiei.

La sfârșitul lui martie Guvernul a făcut apel la francezi să dea dovadă de solidaritate națională, iar cei care nu mai merg la serviciu în perioada de izolare să lucreze la ferme și să-i ajute pe agricultorii confruntați cu o gravă criză de mână de lucru. Autoritățile au permis chiar plata dublă a celor care au răspuns acestui apel, adic atât a  șomajului tehnic, cât și a remunerației acordate de fermieri pentru munca depusă.

Aproximativ 40.000 de francezi un mers să lucreze în agricultură, mulți dintre ei fiind încântați să muncească în aer liber, în loc să stea închiși într-un apartament. Cu tot acest efort, în aprilie, între 15 și 20% din producție nu a putut fi recoltate din cauza lipsei de forță de muncă.

În plus, de luni, când s-a pus capăt perioadei de izolare a populației la domiciliu, majoritatea francezilor au început să revină treptat la serviciu. în multe regiuni fermierii au negociat deja cu prefecturile obținerea de derogări, iar acum așteaptă undă verde de la guvern pentru a putea aduce muncitori din estul Europei, în special români și bulgari. Ministrul Agriculturii, Didier Guillaume, a declarat astăzi la postul de radio RTL că agricultura franceză are nevoie în această perioadă de până la 100.000 de sezonieri.

Didier Guillaume: Aceste trei luni care urmează, de la jumătatea lui mai până în august, avem nevoie de brațe de muncă pentru a aduna recolta. Forța de muncă străină vine în fiecare an din Magreb, din estul și din sudul Europei. În general, cei care lucrează cu fermierii sunt formați pentru anumite activități. Pentru perioada următoare avem nevoie de 80.000 până la 100.000. Guvernul lucrează la acest dosar. Vom avea o decizie cel târziu mâine. Avem nevoie de lucrători străini și pentru industrie, pe șantierele navale, în construcții. În orice caz, pentru agricultură este deja ceva obișnuit. Aşteptăm, așadar, lucrători sezonieri, cetățeni din țările Uniunii Europene care au un contract legal de muncă încheiat cu o exploatare agricolă din Franța,contracte de două până la șase luni, poate chiar mai mult, în funcție de nevoi. Pentru moment nu putem primi lucrători din afara Uniunii Europene.

Agricultura franceză se baza până acum și pe muncitorii sosiţi din nordul Africii, tunisieni și marocani, în special, însă aceștia nu mai pot călători în Europa deocamdată, date fiind restricțiile impuse din cauza crizei sanitare.

De la începutul epidemiei, au putut fi angajați doar muncitori sezonieri agricoli din Spania numai în imediata apropiere a frontierei dintre cele două țări, ceea ce a însemnat o limitare drastică a posibilității de a face recrutări. RRA

Cele mai citite

Related Articles