[FOTO] Sud-Vestul, afectat de un nor de praf saharian

O masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană afectează, începând de luni seara, România. Depunerile de praf au putut fi observate în noaptea de luni, 11 spre marți, 12 mai și în prima parte a zilei de marți.

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin care citează Administraţia Naţională de Meteorologie şi alte surse media, începând din seara zilei de luni, circulația aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sudul, centrul și sud-estul continentului, inclusiv deasupra României începând din sud-vest. În aceste zone temporar va ploua, fiind favorizată depunerea prafului, astfel încât concentrația particulelor care a ajuns deasupra României va avea valori semnificative ale indicatorului pulberi în suspensie, dar fără a depăşi limita admisă de legislaţia în vigoare.

Depunerile de praf, în România, vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua, cu o probabilitate mai mare în noaptea de luni spre marți (11/ 12 mai) în vest, nord-vest și în centru, iar, îndeosebi în prima parte a zilei de marți, 12 mai, în zonele de deal și de munte, precum și în centrul și nord-estul teritoriului, subliniază ANM.

Nu este pentru prima dată când România se confruntă cu un asemenea fenomen. Și în aprilie anul trecut, dar și în 2018 oamenii şi-au găsit autoturismele acoperite cu un strat gălbui de praf.

Alergicii sensibili la praf ar putea avea de suferit de pe urma acestei poluări. Medicii le recomandă ca în timpul acestui fenomen să evite ieşirea din case şi să stea cu ferestrele închise.

Foto: Radio Reşiţa

Cele mai citite

Related Articles