Proteste în Germania împotriva măsurilor restrictive impuse de autorități

În numeroase orașe din Germania au loc proteste împotriva măsurilor restrictive impuse de autorități pentru combaterea noului coronavirus.

Mii de oameni, mulți dintre ei sfidând regulile sanitare în vigoare, au scandat împotriva guvernului de la Berlin, a presei mainstream, care ar contribui la instalarea panicii nejustificate în societate, precum și împotriva presupuselor planuri de introducere a unei identități digitale în Uniunea Europeană.

Chiar dacă o parte din restricțiile impuse în luna martie au fost între timp relaxate, mii de persoane continuă să protesteze în numeroase orașe germane, precum Berlin,  Stuttgart, München, Düsseldorf, Köln și altele, acuzând guvernul federal că ar urmări instalarea unei dictaturi, ce va însemna, între altele, vaccinarea forțată a populației, carantinarea nejustificată a oamenilor sau introducerea unui certificat de sănătate digital, în baza căruia unele drepturi fundamentale ar urma să fie suprimate.

La Stuttgart, unde la sfârșitul săptămânii s-a desfășurat cel mai mare protest, la care au participat circa 10.000 de  persoane, unii demonstranți au afișat pancarte cu mesaje care comparau restricțiile actuale cu venirea la putere a lui Adolf Hitler, în 1933.

Tensiuni între manifestanți și polițiști au avut loc în special în capitala Berlin, unde mai multe persoane au fost arestate.

“Noi suntem poporul!, “Spuneți nu lui Bill Gates!” sau “Ignorați presa mincinoasă!” – au fost câteva dintre scandările rostite de mulți dintre miile de oameni ce au ieșit în stradă și care nu cred că pandemia de coronavirus este reală.

Mai peste tot, protestele se remarcă prin diversitate, în sensul în care la ele participă reprezentanți ai extremei stângi, dar și ai extremei drepte, cetățeni neafiliați vreunui partid, dar care și-au pierdut locurile de muncă sau se tem că vor rămâne în curând fără serviciu, precum și membri ai Mișcării Reichsbürger, cetățeni ai Reichului, formată din  neonaziști și persoane cu credințe ezoterice, ce nu cunosc autoritatea actualului stat german modern și care cred că fostul Reich încă există.

Protestele au avut ecouri și la nivel politic, unde există îngrijorarea că acestea s-ar putea radicaliza. Saskia Esken, copreședintă a Partidului Social Democrat german, partener de guvernare al conservatorilor cancelarului Angela Merkel, a declarat: “Cei care neagă pandemia și îndeamnă la încălcarea reglementărilor de protecție nu fac decât să folosească nesiguranța populației pentru a destabiliza și diviza societatea”.

O reacție similară a venit și din partea secretarului general al Uniunii Creștin-Democrate, Paul Ziemiak: “Nu permitem extremiștilor să utilizeze criza coronavirus ca platformă pentru propaganda lor antidemocratică” – a spus acesta pentru “Augsburger Allgemeine”.

Șeful grupului parlamentar al Partidului Verzilor, Konstantin von Notz, a catalogat drept legitimă punerea la îndoială a  măsurilor luate de autorități, doar că – a spus el – la proteste participă toți cei care pun la îndoială în mod fundamental sistemul și care cred că  politicienii sunt marionetele lui George Soros și Bill Gates.

“Să mai spunem că în orașul Gera, din landul Turingia, protestele au fost organizate chiar de un membru al Consiliului Economic al Uniunii Creștin Democrate, antreprenorul Peter Schmidt. La eveniment au participat membri ai dreptei radicale, Alternativa pentru Germania, cât și șeful liberalilor din Turingia, Thomas Kemmerich, căruia acum unii colegi îi cer să demisioneze. Rumoare a stârnit și un document al Ministerului Federal de Interne, în care este pusă la îndoială strategia anticoronavirus și în care, potrivit presei, pandemia ar fi descrisă ca o alarmă falsă globală.

Ministerul a catalogat documentul drept o opinie privată. Publicația “Der Spiegel” scrie că autorul documentului a fost eliberat din funcție. RRA

De același autor

Related Articles