Reşiţa este în topul oraşelor care au reuşit să atragă importante fonduri europene

Este vorba despre 160 de milioane de euro, concretizate până acum în 42 de proiecte. Despre o parte din aceste proiecte, Sebastian Dragomir a discutat cu primarul municipiului de pe Bârzava, Ioan Popa:

Reporter: Domnule primar, ne aflăm în Centrul civic al municipiului Reşiţa, în cel mai mare şantier deschis cu ajutorul fondurilor europene, finanţat prin Programul Operaţional Regional.

“Da, este o lucrare de modernizare a Pieţei 1 Decembrie 1989 care are o suprafaţă de 2,5 hectare. Investiţia costă circa 6 milioane de euro şi presupune schimbarea tuturor elementelor vechi şi înlocuirea acestora cu sisteme moderne de canalizare, mobilier stradal şi iluminat, după care toată piaţa va fi pavată cu granit şi andezită. Lucrările sunt într-un stadiu foarte bun şi până la sfârşitul lunii august se vor finaliza.”

Reporter: Dacă tot vorbim de fonduri europene, în această săptămână s-au mai semnat câteva contracte de reabilitare termică a unor blocuri de locuinţe din Reşiţa, prin apelul de proiecte dedicat sprijinirii obiectivelor strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). Astfel de finanţări sunt aprobate aproape săptămânal de ADR Vest.

“Dacă la început mergeam la Timişoara, la Agenţia pentru Dezvoltare Regională (#ADR) Vest pentru a semna contracte cu directorul Sorin Maxim, acum, pe timp de pandemie, le semnăm electronic. Între timp a mai apărut o finanţare pentru Grădiniţa “Palatul fermecat” şi se pare că va ajunge şi faza 3 de la proiectul ce vizează reintroducerea tramvaielor în oraş, fază ce se referă la achiziţia autobuzelor electrice. Aceste proiecte vin în valuri, aşa cum le-am depus. Cert este că în ultimele trei luni s-au deblocat proiecte care erau în stand-by de 7-8 luni de zile la Bucureşti.”

Reporter: La unităţile de învăţământ, modernizarea şi reabilitarea se face tot cu fonduri obţinute prin POR?

“Toate colegiile din oraş au câștigat finanțare, cu excepția Colegiului “Sabin Păuţa” şi şcoliile gimnaziale la fel. Avem şi 5 grădiniţe la care se intervine sau urmează să se intervină cu fonduri europene.”

Reporter: Zilele trecute aţi participat la o dezbatere online, alături de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, discutând despre dezvoltarea urbană. Reşiţa a fost dat exemplu de bune practici, de către reprezentanţii UrbanizeHub.

“Din datele pe care le-au cules cei de la UrbanizeHub România, se pare că Reşiţa este în top 10 la nivelul oraşelor reşedinţă de judeţ în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Noi am reuşit să facem 42 de proiecte care însumează aproximativ 160 de milioane de euro. Este o sumă importantă pentru un oraş ca Reşiţa. Într-o analiză a Băncii Mondiale făcută în 2016, estimarea pentru Reşiţa în următorul ciclu era de o absorbţie de 50-55 de milioane de euro. Practic, am făcut de trei ori estimările Băncii Mondiale.”

De același autor

Related Articles