Președintele Iohannis dorește „o creștere masivă a investițiilor publice”

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat mediului de afaceri propunerile prin care, împreună cu guvernul, este căutată relansarea activității economice.

Ideea centrală este un stat major de investiții în sectoare economice de interes strategic, a explicat șeful statului. Într-o declarație ulterioară, preşedintele Iohannis s-a referit şi la victoria la CEDO a fostei şefe DNA, Laurei Codruţa Kövesi.

Președintele Klaus Iohannis s-a referit la planul de relansare economică după epidemia COVID-19 şi a precizat că începând cu data de 15 mai, când se închide starea de urgență, va avea loc o redeschidere graduală a sectoarelor economice afectate, prioritatea fiind protejarea sănătății românilor.

Şeful statului a dat asigurări că va fi păstrat sprijinul pentru acordarea șomajului tehnic, dar vor fi introduse și noi măsuri privind munca flexibilă, care să permită reluarea activității sectoarelor afectate direct sau indirect. El a menționat că unul dintre scopurile relansarii economice după epidemie este creșterea investițiilor publice în infrastructură, dar în același timp, un puternic accent va fi pus pe produsele românești. 

Klaus Iohannis: Un obiectiv fundamental al planului de relansare economică, la care lucrăm împreună cu Guvernul Orban, este creșterea masivă a investițiilor publice în toate tipurile de infrastructură, de la cea energetică, la cea de transport și de sănătate. Vorbim, practic, de un proiect de reconstrucție a României. Produsele românești de calitate reprezintă, la rândul lor, o resursă pe care o vom promova mult mai bine și vom susține investiții semnificative în sectoare economice de interes strategic, cum sunt agricultura și industria alimentară, securitatea energetică, dar și sanitară.

Pe de altă parte, președintele României a declarat că decizia Curții Europene a Drepturilor Omului nu poate rămâne fără consecințe și consideră că în acest moment credibilitatea Curții Constituționale este puternic zdruncinată.

Şeful statului este de părere, totodată, că parlamentul actual, în configurația politică dominată de PSD, care a susținut revocarea din funcție a Laurei Codruța Kövesi, dovedește că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor.  

Klaus Iohannis: CCR are obligația de a revizui deîndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice. Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuțiile Curții Constituționale trebuie modificate. Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituțional a acestei instituții. RRA

Cele mai citite

Related Articles